Ara tot just fa un any, el 14 de maig de 2018, el Parlament investia Quim Torra com a president de la Generalitat, després de mesos de paràlisis i incertesa. Un any després, la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha valorat aquest fet i, tot i que ha assegurat que "no ha estat fàcil", ha volgut posar en valor que es va poder "constituir el Govern i treballar per revertir les situacions que va deixar el 155". En aquest sentit, ha volgut agrair a Torra la feina feta i felicitar-lo.

Així s'ha expressat malgrat les veus crítiques dels grups de l'oposició que donen per acabada la legislatura i, davant la desbandada de líder polítics que abandonen el Parlament per anar a Madrid. Budó, ha defensat que "la legislatura continua" i que "el Govern governa i continuarà governant". Tot i això, la portaveu ha anunciat que serà el president Quim Torra, acompanyat dels membres del Govern, qui farà una valoració extensa del mandat quan faci un any exacte de la presa de possessió de l'executiu, a principis de juny.

Budó rdp govern - Sergi Alcàzar

Cal recordar que dels set líders polítics que es van presentar a les eleccions del 21-D, només un, Carles Riera (CUP), continuarà amb els mateixes atribucions, a falta de veure si Carles Puigdemont (JxCat) és escollit eurodiputat i de si Miquel Iceta (PSC) aconsegueix la designació al Senat. Budó ha evitat valorar aquesta desbandada i s'ha limitat a dir que a la cambra catalana hi continuen havent diputats, i ha aprofitat per posar en valor la recuperació de la majoria parlamentària independentista amb la sortida de diputats suspesos.

Preguntada pel fet que Puigdemont anunciés que no optaria a la presidència de la Generalitat si era escollit eurodiputat, Budó s'ha limitat a dir que l'expresident "ha explica que és més útil al Parlament Europeu", tot i que un dels objectius de Torra era la restitució

El Govern reclama la llibertat dels presos

Per altra banda, Budó ha valorat el fet que el Suprem permeti els presos recollir l'acta de diputat al Congrés, i ha recordat que tenen "dret" a fer-ho. En aquest sentit, ha tornat a denunciar la situació d'empresonament i n'ha demanat la llibertat. "Veure'ls haver de sortir de la presó per recollir l’acta i tornar ens fa pensar que hem de seguir denunciant que són presos polítics i que els volem en llibertat", ha assegurat, al que ha afegit: "ens agradaria que poguessin estar en llibertat per poder exercir drets democràtics".

Finalment, preguntada per la designació d'Iceta com a senador autonòmic, que s'ha de votar dijous al Parlament i que permetria que fos escollit president de la cambra alta espanyola, el Govern ha evitat pronunciar-se i ha assegurat que no n'han parlat en el sí del consell executiu celebrat aquest matí. Els vots de JxCat i ERC, els dos socis de Govern, és clau pel resultat de la votació.