El Govern ha acordat aquest dimecres plantejar un recurs d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional (TC) contra el Reial decret llei del govern espanyol en matèria d'administració digital, contractació del sector públic i telecomunicacions.

El Consell Executiu ha acordat engegar la via judicial una vegada analitzat l'informe del Consell de Garanties Estatutàries, que conclou que diferents preceptes de la Llei són contraris a la mateixa Constitució espanyola (CE) i vulnera les competències pròpies reservades a la Generalitat de Catalunya.

Segons l'executiu, aquests articles modifiquen cinc lleis i un reial decret llei relacionats amb la identificació electrònica de ciutadans davant les administracions públiques, la signatura electrònica, la ubicació territorial de les dades personals, la prestació dels serveis de tractament i la cessió de les dades, la gestió directa i intervenció administrativa de xarxes i serveis de comunicacions electròniques, el procediment sancionador en matèria de telecomunicacions i la coordinació de la resposta tècnica als incidents de seguretat informàtica.

En concret, l'informe del Consell de Garanties Estatutàries assenyala que aquests articles són contraris a la Constitució, excedeixen les competències del govern espanyol, vulneren les competències de la Generalitat i són contraris al reglament de la Unió Europea relatiu a la protecció de les persones físiques, pel que fa al tractament de dades personals. Tanmateix, qüestiona l'extraordinària i urgent necessitat per a la seva aprovació mitjançant un reial decret llei.

Cal recordar que el divendres passat la Sindicatura de Greuges de Catalunya va presentar al Parlament la resolució sobre el decret llei digital que concloïa la vulneració dels drets i les llibertats fonamentals. Per al Síndic, la llibertat d'expressió i comunicació, la prohibició de la censura prèvia i la necessitat d'autorització judicial per intervenir les comunicacions es podrien veure afectades per la norma.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ja va anunciar a principis de mes una ofensiva en tots els àmbits jurídics i polítics per defensar les competències del Govern de Catalunya en l'àmbit digital.