La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha assegurat que el Govern espera que la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) sobre l'aixecament de la immunitat als eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí sigui positiva i faci evident que "s'han vulnerat drets". En una entrevista a l'ACN, la consellera ha reivindicat la derogació del delicte de sedició pactada entre PSOE i Podemos. En aquest sentit, ha defensat que tot suma per "avançar no només en el reconeixement de la vulneració de drets", sinó també per poder limitar la "capacitat de repressió de l'Estat" cap a l'independentisme. I també per demostrar que "hi ha un conflicte polític", i que per tal de resoldre'l són necessàries unes "soluciones polítiques i democràtiques". 

El retorn dels exiliats

Meritxell Serret confia que arribi el dia en què tots els polítics independentistes que estan a l'exili puguin tornar a Catalunya amb totes les "garanties i llibertat". A més, també ha recordat la situació en la qual es troben l'exconseller i diputat Lluís Puig, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Ara bé, la consellera descarta entrar en "especulacions" sobre la tornada del president Carles Puigdemont i expressa el seu "màxim respecte" a les decisions personals, tot recordant que tornar de l'exili "és molt complex" i "no és fàcil de portar personalment".

Serret va marxar l'any 2017 a Bèlgica, tot i que, finalment es va posar a disposició del Suprem l'any 2021 i ha estat condemnada a 1 any d'inhabilitació per desobediència en la causa del procés. "Tota la solidaritat i respecte a totes les estratègies judicials i sempre a disposició a ajudar per avançar en l'estratègia antirepressiva, en la lluita per aconseguir drets i llibertats per a un projecte legítim i a qui el defensa", ha apuntat Serret, afegint: "Cal seguir treballant plegats en l'amnistia".

Oficialitat del català a Europa

La consellera d’Acció Exterior va demanar aquest dissabte a Europa complir amb els compromisos per assolir l’oficialitat del català a les institucions europees en el primer dia de la presidència espanyola de la Unió Europea: "El català a Europa s’ha de defensar i només depèn de la voluntat política", ha apuntat la consellera. Durant l’acte de clausura de la trobada Europa en Blau 2023 fet a Calonge, Serret va criticar la "manca de transparència" del govern espanyol a l’hora d’explicar el projecte per aquest semestre al Consell de la Unió Europea, que va començar aquest dissabte amb un viatge de Pedro Sánchez a Kíiv, i que s'allargarà durant 6 mesos. 

"Cal continuar exigint al govern espanyol que compleixi els compromisos que va adquirir per escrit i doni l’impuls polític necessari al reconeixement de l’ús del català a Europa", va assenyalar la consellera. Serret acusa el PSC i el PSOE de no ser "fiables" a l’hora de complir amb aquest compromís, fent referència a la resposta per escrit que ha donat el consell de la UE desmentint que el govern espanyol hagi demanat mai l’oficialitat del català.