La sentència del TGUE sobre la immunitat del president a l'exili, Carles Puigdemont, es farà pública el dimecres 5 de juliol a dos quarts de deu del matí, segons ha avançat en una piulada a Twitter aquest dijous. En el seu missatge, Puigdemont detalla que en realitat el que es comunicarà serà dues sentències consecutives, "la primera sobre la negativa de Parlament Europeu a defensar-nos, i la segona sobre la nostra immunitat".

El novembre passat es van celebrar dues vistes a Luxemburg en les quals es va dirimir si els eurodiputats a l’exili Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí poden mantenir la immunitat parlamentària. A les vistes també es va discutir si s’anul·la el procediment de súplica al Parlament Europeu per aixecar-los la protecció i permetre la seva entrega a l’Estat espanyol.

Els dos casos dels quals s'espera sentència

La primera demanda, que es va dirimir al novembre, va ser la del cas T-115/20. En aquest procediment, els eurodiputats Puigdemont i Comín sol·liciten que s’anul·li la decisió del llavors president del Parlament Europeu, David Sassoli, del 10 de desembre de 2019, de no comunicar al ple i remetre a la comissió competent la demanda d’empara de la seva immunitat, que en el seu nom va presentar l’eurodiputada d’ERC Diana Riba, l’octubre de fa tres anys. En concret, es vol anul·lar la decisió de Sassoli (el qual sí que els va reconèixer com a eurodiputats arran de la sentència del cas Junqueras del TJUE), de no plantejar la defensa de la seva immunitat davant les euroordres del 14 d’octubre de 2019 i del 4 de novembre de 2019 per part del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

El segon cas del qual s'espera sentència és el que té el número T-272/21 i es considera el més important. S’analitzarà l’actuació de la comissió parlamentària que va accedir al suplicatori demanat pel jutge Llarena per aixecar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí, la comissió d'Afers Jurídics. La defensa de l’exili sosté que el president de la comissió, Adrián Vázquez, eurodiputat de Cs, va actuar amb manca d’imparcialitat. L’exili demana l’anul·lació d’aquest suplicatori.

El TJUE ja va decidir mantenir cautelarment la immunitat dels tres eurodiputats de JxCat, en una resolució en la qual el vicepresident del TJUE va sostenir que el "comportament" del ponent sobre el suplicatori, l'ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki, i del president de la comissió d'Afers Jurídics del Parlament, Adrián Vázquez, "semblen demostrar a primera vista una presa de posició o un prejudici personal contraris als diputats".