El Govern de Pere Aragonès no amaga el malestar pel nou paper que ha assumit Junts com a oposició, després del trencament de la coalició. La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha retret que la votació d'aquest dimecres en què l'abstenció de Junts va permetre que es tombés un projecte que havia elaborat el Govern va ser "incongruent i incoherent" amb la posició que Junts havia mantingut fins fa una setmana. Serret es troba a Brussel·les acompanyant el president, Pere Aragonès, que aquesta tarda es reunirà amb el comissari de Justícia, Didier Reynder.

Els diputats de Junts i els de la CUP es van abstenir ahir a la votació del Pla Estadístic de Catalunya, la qual cosa va provocar que el projecte no prosperés, atès que tota la resta de grups de l'oposició van votar en contra. Es dona la circumstància que aquest projecte, que va ser elaborat per la conselleria d'Economia que encapçalava Jaume Giró, havia aconseguit en el seu pas per la comissió del Parlament el vot a favor de tots els grups excepte Vox i havia arribat al ple sense cap esmena viva.

Això no obstant, aquest dimecres en la primera sessió que el Parlament ha celebrat després del trencament del Govern, tant Junts com la resta de grups de la cambra van voler deixar clar la solitud en què es troba l'executiu d'Aragonès, que ha optat per tirar endavant un nou gabinet exclusivament amb el suport dels 33 diputats d'ERC dels 135 que composen la cambra.

Veurem com evoluciona

"Les votacions d'ahir del Parlament em semblen fins a cert punt incongruents i incoherents amb el que ha sigut la posició d'alguns grups fins fa una setmana", ha assegurat Serret en ser interrogada sobre el paper de Junts. La consellera s'ha limitat a afegir que el Govern espera veure "com evoluciona les pròximes setmanes", sense concretar si d'aquestes paraules s'ha de desprendre que l'executiu considera que aquesta votació ha estat un toc d'atenció o el paper que assumiran a partir d'ara els exsocis.

Serret, que ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el president a la delegació del Govern davant la UE, ha anunciat el nom del nou delegat de la Generalitat a Brussel·les, Ignasi Centelles, en substitució del fins ara delegat, Gorka Knörr. Amb aquest nomenament es completa l'equip de direcció i els càrrecs de confiança del departament. 

Aragonès es reunirà aquesta tarda amb el comissari de Justícia, acompanyat de Serret, i demà es trobarà amb el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, junt amb la consellera d'Economia i Finances, Natàlia Mas.