El Govern nomenarà dimarts vinent Ignasi Centelles com a nou delegat del Govern davant la Unió Europea, en substitució de Gorka Knörr, que va ser destituït aquesta setmana. El nomenament ha estat anunciat per la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, a Brussel·les on avui el president, Pere Aragonès, té previst reunir-se amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, i demà amb el comissari de Mercat Interior, Didier Breton. La trobada del president amb els comissaris se celebra després de set anys en què no hi ha hagut cap reunió d'un president de la Generalitat amb un membre de la Comissió Europea.

Aquest viatge a Brussel·les és el primer que fa Serret des que va ser nomenada consellera, en substitució de Victòria Alsina arran de la marxa de Junts del Govern. Precisament, Serret va ser responsable de la delegació davant la UE quan va viure exiliada a Bèlgica i avui s'ha encarregat de comunicar el nom del nou delegat. De fet, el delegat de la Generalitat a Brussel·les és el representant del Govern que es troba més aprop dels polítics exiliats. Ignasi Centelles era des del 2010 coordinador de la Coppieters Foundation, una institució de recerca de polítiques públiques reconeguda i finançada pel Parlament Europeu i anteriorment havia treballat per a la Comissió Europea sobre Balcans Orientals.

Consolidar i reforçar

El delegat de la Generalitat davant la UE és l'únic que nomena el Govern directament atès que la resta de delegats són designats per concurs públic. Amb aquest nomenament, segons ha explicat Serret, es tanca la composició del nou equip de direcció i els càrrecs de confiança del departament d'Exteriors, de rellevar Victòria Alsina al capdavant del departament. Serret ha subratllat que ha volgut dur a termes aquell relleu amb la màxima celeritat.

La nova consellera, que ja va refredar immediatament la intenció de la seva predecessora d'obrir una delegació a Israel, ha insistit que la prioritat del Govern és ara "consolidar i reforçar l'acció exterior i la presència als diferents països". "La vocació és analitzar la situació del desplegament i dedicar tots els esforços a reforçar i consolidar les delegacions que estan actualment obertes i veure com continuem amb tota aquesta expansió", ha reblat en ser interrogada sobre l'obertura de noves delegacions.

La consellera, que acompanyarà aquesta tarda Aragonès a la reunió amb Reynders durant la qual s'abordarà l'espionatge amb l'spyware de Pegasus, ha atribuït la reunió d'avui i la que demà celebrarà amb el comissari Breton a "una feina que s'ha estat fent els darrers mesos, basada molt en el rigor i el poc soroll, i que s'ha fet a l'entorn del president".

Durant les declaracions que ha protagonitzat a la seu de la delegació de la Generalitat davant de la UE, Serret ha retret el vot de Junts al ple del Parlament d'aquest dimecres, on els exsocis van tombar el projecte de Pla Estadístic de Catalunya elaborat per la conselleria d'Economia que va encapçalar Jaume Giró. La consellera ha titllat d'incongruent i incoherent, aquest posicionament.