Jordi Pujol participa aquest vespre en un acte convocat per la Conselleria d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat juntament amb els presidents que l'han succeït al capdavant de la Generalitat, tret de Pasqual Maragall, retirat de la vida pública arran de la seva malaltia, i del president, Pere Aragonès, que a aquella hora serà en un acte amb motiu dels deu anys de la Filmoteca del Raval. La cita s'ha convocat al Paranimf de la Universitat de Barcelona i ha de servir de tancament del cicle de taules rodones organitzades pel Departament d'Exteriors per fomentar la participació de la ciutadania de Catalunya en la Conferència sobre el Futur d’Europa.

Amb Pujol, participaran en la convocatòria els presidents Artur Mas, José Montilla (a través d'un vídeo), Carles Puigdemont (per videoconferència) i Quim Torra. Tots ells compartiran una taula rodona. En una taula prèvia hi participen eurodiputats de diferents legislatures: el republicà Oriol Junqueras, el socialista Joan Colom, la democristiana Concepció Ferrer i Toni Comín de Junts, que hi intervé per videoconferència. 

A finals de juliol del 2014, pocs dies després d’esclatar la polèmica arran de la confessió sobre els diners d’una deixa del seu pare que havia mantingut oculta des del 1980 en comptes a l’estranger, Pujol va renunciar a tots els seus privilegis com a expresident de la Generalitat, el tractament de Molt Honorable, el sou, l’oficina i el personal de suport, així com els càrrecs a CDC i CiU, i la Medalla d’Or de la Generalitat que se li havia concedit el 2007. A partir d'aquell moment, Pujol va ser condemnat a l’ostracisme i sotmès a un escarni públic, assetjat pels mitjans, i sotmès, junt amb tota la seva família, a un contundent escrutini polític amb una comissió d’investigació al Parlament.

Durant anys, Pujol s’ha mantingut apartat de la vida pública, amb aparicions esporàdiques en què ha procurat resguardar-se en un segon pla, a les darreres files d'actes al Parlament o en presentacions públiques. Durant aquest temps, el seu nom ha aparegut gairebé sempre associat a les investigacions que s'han seguit contra ell i la seva família. Això no obstant, el juny del 2020 amb motiu del seu 90 aniversari, en plena pandèmia, es va posar en marxa una pàgina web des d’on tant ciutadans com dirigents i exdirigents polítics nacionalistes van fer-li arribar públicament les seves felicitacions. Un mes més tard, la seva esposa, Marta Ferrusola, va patir un accident domèstic que li ha causat greus seqüeles.

El novembre de l’any passat, l’expresident va abandonar el seu silenci per dir la seva en un acte sobre finançament autonòmic en què intervenien el conseller d’Economia, Jaume Giró, i els exconsellers d’aquest departament Oriol Junqueras, Andreu Mas-Colell i Antoni Castells. Pujol, que era entre el públic, va demanar la paraula per replicar a Castells i assegurar que CDC i ERC van reclamar el concert econòmic durant les discussions prèvies a l'Estatut d’Autonomia de 1979. Aquest vespre, però, Pujol no serà entre el públic, sinó assegut de nou entre els convidats a participar en l'acte.