L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha assegurat que "Espanya sempre està més oberta a una reivindicació basca que a una catalana", amb referència a si durant la transició política es va posar sobre la taula la possibilitat que Catalunya tingués un concert econòmic.

Pujol ha volgut prendre la paraula en un acte, que sota el títol de "La infrafinanciación de Catalunya", ha organitzat aquest dimecres el diari Ara amb la participació del conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, i dels exconsellers del ram Oriol Junqueras, Andreu Mas-Colell i Antoni Castells.

En un moment de l'acte, Castells i Giró han debatut sobre el paper dels polítics catalans en el moment de demanar un concert econòmic català durant la transició i Pujol ha volgut donar la seva versió: "De les persones aquí presents, qui ho ha viscut més directament soc jo".

El veterà polític ha assegurat que és "un tema massa grapejat, tendenciosament grapejat" i que sí que es va demanar un concert econòmic per a Catalunya, però que només va ser defensat pels representants de Convergència Democràtica i d'ERC durant les discussions prèvies al primer Estatut de Autonomia de Catalunya després de la mort del dictador Francisco Franco, el 1978.

Llengua i concert

L'exmandatari català ha explicat que representants del govern espanyol de l'època, entre els qui es trobaven el president Adolfo Suárez i el general Gutiérrez Mellado, li van dir que no podien fer un concert econòmic a Catalunya, al·legant que l'economia catalana era massa important i hauria desestabilitzat l'economia d'Espanya.

"Jo no sé si era veritat i ho dubto" ha apuntat Pujol, que ha afegit que Suárez li va assegurar que, textualment, el característic de l'Estatut basc seria el concert i el del català, la llengua, i ha afegit que encara ho van intentar escamotejar, en les seves paraules. Per aquesta raó, Jordi Pujol ha assegurat que "les campanyes contra el català van contra un principi fonamental de la transició". "En aquest tema de la llengua, que ara torna a estar amenaçada, se'ns va dir: la llengua, sí, però els calers, no", ha recalcat l'expresident de la Generalitat.

Reprimenda als ponents

Pujol ha tancat la seva intervenció reprenent els ponents ja que, segons ell, no han parlat sobre un presumpte infrafinançament a Catalunya: "No m'han dit res d'infrafinançament". L'expresident ha assegurat que "encara es pot plantejar com un tema important, dels que són compulsius, perquè el finançament fos millor."