El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha assegurat que el Govern rebaixarà un 50% el preu del transport públic, acollint-se al decret anunciat avui pel president espanyol, tot i considerar-lo "populista" i "electoralista". Ho ha anunciat en declaracions a la premsa aquest dissabte després de conèixer les mesures aprovades pel Consell de Ministres per fer front a la inflació. El govern espanyol ha decidit rebaixar el preu dels abonaments estatals de transport al 50% i fins al 30% els autonòmics i locals, deixant en mans d'aquestes administracions un descompte encara més gran. Puigneró ha explicat que la Generalitat compensarà "el tram que falta" tot i considerar-ho "populista".

"Abaixar el preu del bitllet és més propi de populistes, de solucions fàcils, però no és la solució que se li demana a un polític que hauria de ser estadista", ha afirmat. Per això, ha reclamat a l'Estat el traspàs íntegre del servei de Rodalies de Catalunya, ja que "tenir un preu del bitllet raonable és quelcom important en matèria de transport públic, però és molt més important tenir un bon servei". A més, ha deplorat que l'executiu estatal no els informés abans de la decisió de rebaixar el preu del transport públic, que a Catalunya està participat per l'Estat, la Generalitat i els ajuntaments: "No se'ns ha comunicat una mesura com aquesta que afecta les finances i la sostenibilitat dels pressupostos del transport públic". El també conseller de Territori i Polítiques Digitals, que ha xifrat en 22 milions d'euros l'impacte de la rebaixa sobre les arques públiques, ha lamentat que l'Estat no s'hagi fet càrrec del "forat" que ha suposat l'increment del preu de l'energia per a les operadores de transport. "Algú ho haurà de pagar", ha advertit.

El pla anticrisi

Pedro Sánchez ha anunciat un nou decret anticrisi que inclou ajudes directes i reducció dels abonaments de transport. Després d'un Consell de Ministres extraordinari, Sánchez ha presentat els punts clau del nou paquet de mesures per frenar la crisi de la inflació de preus. Així doncs, allargarà el primer decret aprovat el març i que destacava per mesures com la rebaixa de 20 cèntims per litre de combustible. És a dir, el paquet anticrisi durarà ara fins al 31 de desembre (com a mínim). Però més enllà d'aquestes mesures antigues, el president espanyol n'ha presentat de noves. Una d'elles és una ajuda directa de 200 euros per a autònoms i treballadors amb baixos ingressos, que s'obrirà al juliol. Igualment, encara no ha especificat els requisits: què considerem per "baixos ingressos"? Cal destacar que la vicepresidenta Yolanda Díaz ja havia anunciat una ajuda similar: un xec de 300 euros per a les persones més afectades per la inflació.

Així mateix, Sánchez també ha confirmat una reducció dels abonaments de transport públic. Com ja s'havia anunciat, la rebaixa serà del 50% per als abonaments de serveis estatals (com Renfe) i del 30% per als serveis autonòmics i locals (com TMB, a Barcelona). El descompte s'aplicarà a partir de l'1 de setembre i serà finançat "íntegrament" pel govern espanyol i complementat per les comunitats autònomes. És a dir, l'Estat finançarà la reducció del 30% tant dels serveis autonòmics com locals i les autonomies podran ampliar la rebaixa fins al 50%.