El Govern ha aprovat aquest dimarts una reestructuració del Departament de Presidència amb canvis en l'entorn més immediat del president, Quim Torra, segons ha sabut El Nacional. Els canvis inclouen el director de l'Oficina del President, Josep Rius, que ja va ser responsable d'aquesta funció amb el president Carles Puigdemont del qual es va convertir en un dels col·laboradors de màxima confiança.

Rius, la imatge del qual també s'ha fet habitual al costat de Torra, ha estat responsable fins avui tant de l'assistència al president en les feines de coordinació de l'acció del Govern com del suport en les seves intervencions al Parlament, entre d'altres funcions. Es tracta, per tant, d'una peça clau de l'organigrama de Presidència.

En l'entorn del president s'emmarca aquest relleu en una decisió de "mutu acord" davant de les múltiples responsabilitats que manté Rius en la coordinació amb el president a l'exili i d'enllaç amb els presos de Lledoners, però també davant del possible suport que haurà de brindar a la consellera de Presidència, Elsa Artadi, en cas que es confirmi el seu pas a la candidatura a Barcelona que encapçala Quim Forn. De fet, Rius va arribar a Presidència provinent del gabinet de Quim Forn a l'Ajuntament de Barcelona.

Joan Ramon Casals

Alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals / ACN

La funció de director de l'Oficina del President l'assumirà a partir d'ara l'alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, també considerat una persona propera a Puigdemont. De fet, el mes de juliol passat, en ple enfrontament entre Puigdemont i Marta Pascal per la direcció política del PDeCAT, Casals va ser qui va presentar una candidatura alternativa a la presidència del partit, que va acabar desembocant en el relleu de Pascal al capdavant de la direcció demòcrata.

De la seva banda, Rius continuarà a Presidència i passarà a encarregar-se de la Direcció General d'Anàlisi i Prospectiva, que actualment ocupava Pere Martínez Ammetller. El fins ara director de Prospectiva encapçalarà la direcció general de Relacions amb Entitats i Col·lectius de diferents Territoris i Cultures, que s'ha creat amb la remodelació del departament de Presidència aprovat avui al Consell Executiu.

Aquesta remodelació de la conselleria ha comportat també la creació dins de l'organigrama del departament de l'Oficina per a la Reforma Horària i de l'àrea de Seguretat Institucional.