La modificació del Govern del president Quim Torra, després del veto del govern espanyol a la seva publicació oficial, ha permès corregir la falta de paritat que presentava la primera proposta. Dels nous consellers anunciats ahir per Torra, que substitueixen els empresonats i a l'exili, tres són dones, cosa que permet que la proporció de dones sigui del 46,1% (6 de 13 membres); o bé, si s'inclou el president, 6 de 14.

No s'assoleix, doncs, la paritat total, però es millora la paupèrrima representació que tenien les dones en el primer executiu. A les titulars de Presidència, Elsa Artadi, de Junts per Catalunya (JxCat); de Justícia, Ester Capella, diputada d'ERC en el Congrés, i d'Agricultura, la fins ara també parlamentària republicana a Madrid Teresa Jordà, cal afegir les noves conselleres d'Empresa, Àngels Chacón; Cultura, Laura Borràs; i Salut, Alba Vergés. Després d'aquestes incorporacions, es millora la proporció del Govern Puigdemont, en el qual només hi havia quatre dones.

L'equilibri sí que es manté pel que fa a la cúpula del Govern, que JxCat i ERC comparteixen amb les funcions de portaveu i de vicepresidència, representats per Elsa Artadi i Pere Aragonès. En el nou Executiu, representen els dos grans suports del president: no només pel caràcter bipartit del Govern, sinó també per la presència d'una dona i un home "forts".

Un Govern jove

El nou executiu té un perfil jove. De fet, l'edat mitjana dels consellers no assoleix els 50 anys: 49,5 anys és la mitjana dels tretze responsables i el president Torra. D'entre els consellers, el més veterà és Ernest Maragall, que amb 74 anys torna al Govern de la Generalitat com a conseller d'Acció Exterior. 

Per contra, el més jove del Govern és el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, de només 35 anys, que havia estat secretari d'Economia en l'anterior Govern i que pren el relleu de Oriol Junqueras, empresonat al centre penitenciari d'Estremera. Els consellers Jordi Puigneró, Miquel Buch, Chakir El Homrani i la portaveu Elsa Artadi es troben entre els més joves. Tant aquests com els més veterans coincideixen en una bona preparació: tots ells tenen estudis superiors.

D'on són?

Els membres del Govern de Torra provenen de diverses localitats catalanes, representant diferents àmbits del territori català. Venen de totes les demarcacions, de poblacions de l'interior de Catalunya i de ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona. Des de la Seu d'Urgell fins a Sant Cugat del Vallès, passant per Ripoll i Torredembarra, hi ha una gran diversitat de poblacions d'origen entre els nous responsables de l'executiu català.