Davant la reiterada negativa del govern espanyol a publicar el decret de nomenament del nou executiu de la Generalitat que inclogui els consellers Jordi Turull i Josep Rull, que es troben a la presó, i Toni Comín i Lluís Puig, que són exiliats a Brussel·les, el president Quim Torra ha signat un nou decret per desbloquejar el gabinet: Elsa Artadi passarà a Presidència, a més de portaveu, i s'incorporarà a Empresa Àngels Chacón; el Departament de Salut quedarà en mans de la republicana i secretària de la Mesa Alba Vergés; mentre que Damià Calvet assumirà Territori, i Laura Borràs, Cultura. Amb aquests canvis s'incorporen tres dones més al Govern i sumaran un total de sis conselleres, enfront dels homes que ocupen la presidència, vicepresidència i sis conselleries.

Artadi, dona forta de JxCat al Govern, ja s’havia apuntat des del primer moment com a consellera de Presidència en cas que Turull no pogués prendre possessió o fos suspès pel Suprem. La seva incorporació a Presidència ha obligat, però, a buscar algú per ocupar el Departament d’Empresa. Aquí ha aparegut un nom nou, Àngels Chacón, fins ara directora general d’Indústria i primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Igualada amb el PDeCAT.

També entrarà al Govern la secretària quarta de la Mesa del Parlament Alba Vergès que encapçalarà el Departament de Salut, mentre que tant Damià Calvet com Laura Borràs havien aparegut com a futurs comissionats de Territori i de Cultura amb la intenció d’assumir els departaments quan fos necessari.

El Govern quedarà, doncs, constituït de la següent manera:

  • Pere Aragonès i Garcia – titular del Departament d’Economia i Hisenda i vicepresident del Govern
  • Elsa Artadi i Vila – consellera de la Presidència i portaveu
  • Ernest Maragall i Mira – conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència
  • Miquel Buch i Moya – conseller d’Interior
  • Josep Bargalló i Valls – conseller d’Ensenyament
  • Alba Vergès i Bosch – consellera de Salut
  • Damià Calvet i Valera – conseller de Territori i Sostenibilitat
  • Laura Borràs i Castanyer – consellera de Cultura
  • Ester Capella i Farré – consellera de Justícia
  • Chakir El Homrani Lesfar – conseller de Treball, Afers Socials i Famílies
  • Àngels Chacón i Feixas – consellera d’Empresa i Coneixement 
  • Jordi Puigneró i Ferrer – conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública
  • Teresa Jordà i Roura – consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

El president va signar el decret de nomenament que incloïa els quatre consellers restituïts el passat dissabte 19 de maig. No obstant, dos dies després el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), encara sota el control del govern espanyol en virtut del 155, publicava el decret d'estructura del nou executiu, però no els noms dels consellers.

Des del ministeri es va argumentar que s'estava estudiant la viabilitat de la publicació d'un decret en què es nomenaven consellers dues persones empresonades i dues que són a l'exili. I dos dies després, el Govern va emplaçar de nou, a través d'una carta al Ministeri de Presidència, a reclamar la publicació del decret en un termini de 24 hores.

Davant la persistència del govern espanyol en la no publicació del text, Torra va demanar un informe a la comissió jurídica assessora que va certificar dijous passat l'obligació del govern espanyol de publicar els nomenaments al DOGC. Amb el dictamen de la comissió jurídica, el president va reclamar mesures cautelaríssimes al TSJC divendres. Aquest dilluns, la Sala Contenciosa del Tribunal es va espolsar el debat assegurant que no té competències al respecte.

Aquest dimarts, el govern espanyol ha comunicat per carta que no té intenció de publicar el decret. A partir d'aquí, totes les vies que li quedaven obertes al Govern per intentar tirar endavant l'executiu eren ja a llarg termini, com ara la presentació d'una querella per prevaricació que, malgrat tot, el consell executiu aprovarà en la seva primera reunió.

Des de l'entorn de Torra s'havia assegurat que el president no canviaria cap dels consellers restituïts si no és que ells hi estaven d'acord davant la impossibilitat de tirar endavant el Govern mentre l'Estat continuï mantenint el control del DOGC.