Fumata negra. El Govern i el PSC han celebrat aquest dilluns una llarga reunió de matí i tarda amb la intenció de desencallar els pressupostos, però la trobada ha acabat sense cap acord definitiu. Fonts de totes dues parts han confirmat avenços, però impediments que fan impossible, encara, l'entesa. Dos comunicats pràcticament idèntics asseguren que les converses continuaran aquest dimarts amb la intenció de "tancar els darrers serrells". El Govern tampoc portarà els comptes al Consell Executiu d'aquest dimarts, una jugada que podria trencar confiances amb el PSC, com han advertit en reiterades ocasions els de Salvador Illa.

La trobada d'avui s'ha repartit en dues parts, començant a primera hora del matí. Des de les 9.00, i durant gairebé quatre hores, les dues delegacions s'han reunit al Palau de la Generalitat, abans d'iniciar de nou la cimera després de dinar i fins passades les 18.00. Per part de l'executiu, l'han encapçalat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la consellera d'Economia, Natàlia Mas; dels socialistes, la portaveu Alícia Romero, a més d'una nova incorporació en la figura del diputat Jordi Terrades, que és secretari nacional de Territori, Infraestructures, Energia i Medi Ambient a l'Executiva Nacional del PSC. Al llarg de la setmana passada, els equips van quedar escapçats a només Vilagrà i Romero, enmig de la incertesa per l'acord definitiu a causa de les diferències.

Unes diferències que van poder salvar-se gràcies al moviment d'ERC amb la B-40. El Quart Cinturó s'havia convertit en un dels principals esculls que impossibilitava l'entesa, i la moció presentada pels socialistes al darrer ple havia de ser el termòmetre definitiu. Finalment, i assumint totes les contradiccions que representava, els republicans van anunciar que s'acollirien al text del PSC, que demanava "fer efectiu, dins del primer trimestre de 2023, el conveni d'acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la Ronda Nord", i urgia el Govern a entomar "l'execució de les obres". Un cop empassat el gripau, el mateix Pere Aragonès declarava que ja no hi havia obstacles per arribar a un acord, mentre que Salvador Illa instava ambdues parts a reunir-se dilluns per acabar d'aclarir els darrers punts.

Les habituals rodes de premsa d'aquest dilluns tampoc han servit per aclarir gaires detalls sobre la negociació que han impulsat Govern i PSC. En un hermetisme pràcticament total, ERC s'ha limitat a assegurar que l'acord és "proper". "Ja no hi ha esculls, s’està acabant de concretar aquelles qüestions ben mínimes", havia assegurat la portaveu, Marta Vilalta, i confiava fins i tot que l'acord es concretés aquest dilluns. Per la seva banda, els socialistes han optat per refredar les presses i assegurar que faltaven resoldre "serrells que no són menors", això sí, amb la disposició de reunir-se "les hores que faci falta".