Ha fet mal, però ha permès superar el principal obstacle. Salvat l’escull del Quart Cinturó, que el president Pere Aragonès va cedir a canvi de desbloquejar els pressupostos de la Generalitat, Esquerra Republicana veu “proper” l’acord per als comptes amb el PSC. Aquest mateix dilluns al matí s’han reprès les negociacions entre el Govern i els socialistes, que continuaran a la tarda, i això ha portat la secretària general i portaveu nacional del partit, Marta Vilalta, a mostrar-se “convençuda” que l’entesa és a prop i ha expressat “tota la confiança”. “Per nosaltres no quedarà, posarem tot de la nostra part”, ha deixat clar la dirigent republicana. Ha desitjat que tant de bo se segelli aquest mateix dilluns, si bé des de Calàbria eviten fixar deadlines. Ara per ara, l'únic document segellat és el signat abans de Nadal amb els comuns.

En la roda de premsa posterior a l’executiva dels republicans, en paral·lel a unes noves reunions encara sense acord, des d’ERC han transmès que les trobades estan “anant bé” i que caldrà veure com evolucionen en les pròximes hores. “El país necessita pressupostos, les escoles necessiten pressupostos, la salut necessita pressupostos. Tothom és conscient que necessitem pressupostos, perquè estarem en millors condicions”, ha defensat Marta Vilalta. És per això que s’ha mostrat confiada que “els equips negociadors i el Govern trobaran la millor opció” per a fer-ho possible. “Ens agradaria que avui mateix poguéssim sortir amb un acord. Tant de bo fes setmanes que el tinguéssim”, ha reblat.

 

Els republicans remarquen que “s’ha eliminat el principal escull”, que era el Quart Cinturó entre Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès. “S’ha desfet aquest escull gràcies al moviment del Govern. Ja no hi ha esculls, s’està acabant de concretar aquelles qüestions ben mínimes”, ha insistit la secretària general adjunta d’ERC. Això sí, ha aprofitat per a recordar, un cop més, que “no estem d’acord amb el Quart Cinturó i continuarem sense estar-hi d’acord”. El que ha fet ERC, ha sostingut, és “un exercici de responsabilitat” per un “bé superior”, que és l’aprovació dels pressupostos “més expansius de la història”.

Crida a sumar-se a l’acord de claredat

Dissabte passat, a la Fira de Lleida, ERC va celebrar el seu 29è Congrés Nacional, que apuntala l’aposta per un referèndum pactat a través d’un acord de claredat. La ponència política va tirar endavant amb el 97% dels vots. “ERC té un objectiu clar, un camí clar i una estratègia clara”, ha defensat Marta Vilalta, que ha reiterat la mateixa crida que va fer Oriol Junqueras a la resta d’actors de l’independentisme. “Apel·lem a tothom, a tots aquells amb qui compartim objectius per a construir complicitats. Convidem tothom a sumar-s’hi i avançar conjuntament”. És per això que esperen “interlocució amb tots els actors” que defensen el referèndum per posar en comú unes condicions i “poder-les pactar a nivell estatal i internacional”.

Infiltració policial

Els republicans també han volgut denunciar la nova infiltració d’un policia espanyol “en l’activisme independentista i social” durant tres anys, destapat pel setmanari La Directa. Marta Vilalta ha denunciat que aquesta “guerra bruta” és “intolerable en un estat democràtic”. I ha reblat: “Ens tracten com si fóssim delinqüents i per aquí no passem”. Per això, juntament amb altres formacions, han reclamat la compareixença immediata del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè doni explicacions.