El Govern ha titllat els pressupostos de l'Estat que avui ha presentat el ministre Cristóbal Montoro com una desautorització dels compromisos en inversions que havia exposat dimarts passat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a Barcelona. 

"Aquests pressupostos suposen una desautorització rotunda, severíssima, dels compromisos de Rajoy la setmana passada. El seu ministre d'Hisenda el desautoritza", ha assegurat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern.

Rull ha recordat que hi ha un deute pendent amb Catalunya per part de l'Estat de més de 10.000 milions d'euros compromesos en carreteres, ferrocarrils i Corredor Mediterrani i, a partir d'aquí, ha desgranat xifres concretes d'incompliments: dels 1.781 milions pendents en carreteres, els pressupostos només contemplen 193 milions; dels 2.588 milions pendents del Corredor Mediterrani n'hi inclou 75 i amb un any de retard; dels 4.866 milions d'euros pendents en Rodalies els pressupostos que avui s'han presentat només n'hi inclouen 397 milions, dels quals 120 corresponen a la primera fase d'accés a l'aeroport; la inversió prevista a Renfe ha passat dels 140 milions del 2016 a 93, la qual cosa representa un 34 per cent menys; que els 132 milions que s'haurien de transferir a la Generalitat per pagar l'operador -Renfe- no hi són; i que Adif ha passat dels 336 milions de l'any passat a 304.

Aquests pressupostos suposen, segons Rull, la tercera xifra més baixa pressupostada des de l'any 2001, i amb uns nivells de compliment baixíssim, que a Catalunya va ser del 71% d'execució el 2015 mentre a Madrid era del 128%.

"Avui Montoro bàsicament diu que [a Rajoy] res del que et vas comprometre a fer a Catalunya no s'acabarà incorporant ni complint", ha reblat.