El departament d'Economia presentarà un projecte de pressupostos sense modificacions de l'IRPF. Així ho ha confirmat el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que també ha apuntat que sobre aquesta qüestió "hi ha més consens del que diuen els titulars i s'ha d'anar més enllà de Junts pel Sí". També ha avançat que "no hi ha un posicionament explícit sobre les alternatives que ofereix el departament". 

Salvadó ha explicat que arran del ple de la pobresa, amb el mandat del Parlament, el departament ha fet un estudi on "s'identifiquen" alguns problemes i que "la solució no és socialment justa". En aquest sentit, el responsable d'Hisenda del Govern ha insistit que cal "obrir el debat per veure d'on treiem els recursos pel canvi": "tenim una pressió fiscal molt elevada, especialment a baix, i l'objectiu és alleujar-ho". 

És en aquest punt que Salvadó aposta perquè el Parlament afronti el debat sobre "com es configura l'IRPF".   

Puigdemont descarta modificacions

Ahir mateix, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va tallar d'arrel el debat sobre la proposta de modificar l’IRPF que la passada setmana havia obert el vicepresident, Oriol Junqueras, per la possibilitat d'apujar aquest impost a les rendes més altes.

Puigdemont va assegurar dimecres en un dinar davant 150 empresaris que el Govern treballa perquè a la llei d’acompanyament dels pressupostos “no hi hagi cap pujada d’impostos”. “No volem tocar l’IRPF ni imaginar noves figures impositives”, va assegurar.

Per la seva banda, el vicepresident, Oriol Junqueras, havia plantejat aquest debat en una entrevista a Efe, en ser interrogat sobre les negociacions amb la CUP sobre els pressupostos i la proposta d’aquest grup d’incrementar l’impost a les rendes més altes. “Estem disposats a estudiar-ho tot i a considerar totes les opcions sempre que siguin raonables i sostenibles”, va assegurar.

El malestar a Convergència per aquelles declaracions es va fer evident amb la contundent rèplica l’endemà al vicepresident per part de la consellera de Presidència, Neus Munté, que va descartar que damunt la taula de l'executiu hi hagués cap iniciativa en aquest sentit.