La futura presidenta de les Illes Balears, la popular Marga Prohens, ha esbossat les línies mestres del seu programa de govern a les Balears en el discurs d’investidura que ha pronunciat aquest dilluns al matí. La rebaixa, eliminació i reducció d’impostos, la defensa fermíssima de la propietat privada, la lluita contra l’ocupació, la fi del decreixement turístic, les eines per combatre la violència masclista i assegurar la lliure elecció de llengua a l’escola. Aquests són els eixos principals de Prohens, que ha promès “un govern en solitari però estable” a les Illes Balears. “La meva guia és la llibertat”, ha refermat.

Prohens ha dit que vol “impermeabilitzar les aules de qualsevol temptació d’adoctrinament ideològic". “Sense imposicions, assegurarem la lliure elecció de llengua en l’educació sempre pensant que hi ha dues llengües cooficials”, ha assegurat Prohens, en una referència ambigua al model lingüístic que vol aplicar a les Illes. “Ningú pot robar el dret dels pares a escollir com han de ser educats els seus fills, ningú pot tenir por a la llibertat”.

Prohens ha assegurat davant del Parlament Balear que “no farà ni un pas enrere” en la consecució de la igualtat entre homes i dones ni en la protecció de les dones. S’ha compromès a lluitar contra la “xacra de la violència contra les dones o la violència masclista”, després del terrabastall que han provocat els pactes del PP amb Vox en diferents comunitats autònomes. D’aquesta manera, Prohens sí que ha fet servir el terme “violència masclista” davant del concepte de “violència intrafamiliar” recollit en l’acord d’investidura amb l’extrema dreta. “Se n’ha parlat molt i no vull que ningú tingui dubtes”.

La popular ha indicat que el futur govern que liderarà coordinarà les diferents administracions per garantir la total protecció i seguretat de la dona, se’n garantirà l’assistència, suport i es lluitarà per la prevenció. També ha recalcat el compromís en la lluita contra la violència sexual, explotació i tràfic de persones.

En un discurs de 75 minuts fet exclusivament en català, la candidata del PP s’ha compromès a no aplicar la llei d’habitatge estatal i a lluitar contra l’ocupació il·legal d’immobles. En l’àmbit turístic, ha recordat que “l’èxit turístic s’ha de gestionar” i ha dit que posarà fre al decreixement turístic”. Prohens ha posat l’economia al centre i, en aquest sentit, ha dit que la primera mesura serà una reforma fiscal “estudiada i rigorosa” que beneficiarà el 80% dels contribuents. “Ara que tot puja, és el moment d'abaixar impostos”, ha afirmat. S’ha compromès a abaixar l’IRPF i eliminar l’impost de successions i donacions a les Illes Balears.

Avui ha estat el torn de Prohens i aquest dimarts els grups parlamentaris faran la rèplica a la cambra balear. En la primera votació, Vox votarà en contra de la investidura i s’abstindrà en la segona votació, convocada per aquest dijous, després que el PP i la ultradreta arribessin a l’acord d’investidura. Els d’Abascal no formaran part del govern de les Illes, encara que han signat un pacte de legislatura que, entre altres, posava traves al català a l’escola, on es posa en perill el model d’immersió lingüística. “Modificarem les normes que suposin una imposició lingüística assumint que a la comunitat existeixen dues llengües oficials”.