El Govern ha volgut mostrar aquest dimarts la seva "preocupació" pels "primers gestos" de Pedro Sánchez després de guanyar les eleccions a l'Estat espanyol. Així ho ha expressat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha lamentat que els partits catalans no hagin estat citats a la Moncloa, on de moment el president en funcions, Pedro Sánchez, s'ha vist amb els líders del PP i Ciutadans. 

A més, Budó ha lamentat que Pedro Sánchez hagi vinculat el diàleg amb Catalunya al fet que hi hagi un nou Govern de la Generalitat, i li ha recordat els resultats de les eleccions del 21-D. "Sánchez no té competències per decidir qui ha de governar Catalunya", ha defensat la portaveu en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, on també ha avisat que si "PP i PSOE es posen d'acord amb el tema de Catalunya, no és bo".

Per altra banda, Budó ha reiterat que estan oberts al diàleg, però ha demanat "seure sense temes vetats". En aquest sentit, la representant del Govern ha demanat que es pugui "parlar de tot, també de l'autodeterminació". "La condició és que es pugui parlar de tot sense exclusions. Això també és l’autodeterminació", ha sentenciat, en ser preguntada per si hi ha d'haver condicions a una eventual investidura de Sánchez.

Crítiques a Colau

En la mateixa roda de premsa, Budó també ha carregat contra l'alcaldessa Ada Colau, que aquest dimarts al matí ha acusat el Govern d'abandonar la seguretat a Barcelona per motius "partidistes", tan sols a dos dies perquè comenci la campanya electoral de les municipals del 26-M. Budó ha girat el tema com un mitjó i ha considerat un "error" per part de Colau "convertir la seguretat en tema electoral".

"Polemitzar la seguretat és banalitzar-la i acaba portant més inseguretat i més incivisme", ha advertit Budó, que ha defensat que el conseller d'Interior, Miquel Buch, està a disposició de tots els alcaldes per "mirar com sumem i fem disminuir l'incivisme". En aquest punt, ha demanat a Colau que "no enfronti administracions".

Finalment, la roda de premsa també ha servit per anunciar la retirada de la llista de guardonats amb la Creu de Sant Jordi a l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, després que aquesta posés la distinció a disposició del Govern, arran de la polèmica originada per un tuit contra polítics de Cs i el PP.