Després de l'absència del Govern i de Pere Aragonès en la manifestació organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana l'11 de setembre del 2022, enguany una de les grans incògnites en aquesta Diada Nacional és si el president i membres del seu partit hi participaran. I aquest dimarts, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja ha confirmat que membres de l'Executiu seran als carrers de Barcelona en aquesta manifestació, sense aclarir, però, si entre aquests hi haurà el president Aragonès. "El Govern serà a totes les manifestacions que es facin en aquesta data tant assenyalada si les reivindicacions són inclusives i reivindicatives", ha anunciat Plaja després de la reunió del Consell Executiu, sense donar més detalls. El 2022, el Govern i ERC van considerar que era una manifestació contra els partits i no contra l'Estat, motiu pel qual van rebutjar anar-hi. 

"A les portes de la Diada hem de parlar de la unitat de l'independentisme, d’aprofitar l'ocasió de les negociacions per la investidura per fer sentir la veu de Catalunya i avançar en la resolució del conflicte polític i aconseguir millores en els àmbits econòmics", ha insistit Plaja, que ha rebutjat entrar en cap polèmica, preguntada pel fet que Dolors Feliu, presidenta de l'ANC, hagi convidat a Aragonès a la manifestació. Segons la portaveu, aquest canvi de criteri del Govern respecte del mateix acte del 2022, el context és radicalment diferent i l'any passat "el punt de partida de la manifestació" no era fer sentir la veu del poble de Catalunya. "Mirem endavant i no mirem enrere", ha conclòs Plaja. 

Una manifestació menys "hostil"

Aquest dilluns, el partit del president Aragonès, Esquerra Republicana, assegurava que la formació seria en totes aquelles manifestacions que fossin "transversals i inclusives", sense aclarir si la de l'Assemblea complia amb aquests requisits. Setmanes abans, la seva portaveu i secretaria general adjunta, Marta Vilalta, mostrava la predisposició del partit a assistir a la manifestació de la ANC assegurant que enguany aquesta no és "hostil" per una part de l'independentisme, en una línia similar al que ha expressat aquest dimarts Patrícia Plaja. 

La repetició electoral, un "mal negoci"

Preguntada per l'estat actual de les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez la portaveu del Govern ha recordat que qui participa d'aquesta són els partits i no les institucions, assenyalant que és el president del govern espanyol en funcions qui "s'ha de moure i ha d'atendre l'agenda catalana i donar resposta a una demanda que és majoritària", en referència a la llei de l'amnistia. Davant la possibilitat que aquestes negociacions no donin els seus fruits i que finalment hi hagi repetició electoral a principis de gener del 2024, des del Govern ho veuen com un "mal negoci", ja que suposaria donar l'oportunitat als partits de dretes de sumar prou diputats per arribar a la Moncloa, cosa que ara no fan. "No és qui governa, sinó com governa, amb mesures immediates que construeixen poc i només serveixen per perseguir i destruir la llengua", ha assenyalat la portaveu, recordant el cas de Balears on el govern del PP en solitari, però condicionat per Vox ha eliminat el requisit del català a la sanitat.