El Govern intenta passar pàgina de les diferències internes que han fet evidents la tramitació i debat dels pressupostos de l'any vinent. "La majoria independentista continua sent-hi i no es trenca mentre hi hagi objectius compartits". Aquest ha estat el missatge que ha reiterat un cop i un altre la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, cada vegada que se li ha preguntat sobre aquest tema durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

La decisió de la CUP dissabte de mantenir les esmenes a la totalitat dels pressupostos va provocar que ERC plantegés la negociació amb els comuns per permetre la tramitació dels comptes, la qual cosa va contrariar Junts, que va optar per apartar-se de les negociacions. Quan el president, Pere Aragonès, va informar de l'acord final en una reunió extraordinària de Govern aquest dilluns, el vicepresident, Jordi Puigneró, i els consellers de Junts van advertir que aquell pacte amb els comuns trencava la majoria independentista del 52%. En aquest context, el portaveu de Junts al Parlament en temes econòmics, Joan Canadell, va protagonitzar durant el debat una intervenció molt dura contra ERC en què va situar l'acord amb els comuns com el preludi d'un tripartit.

Una part dels consellers d'ERC van abandonar l'hemicicle mentre parlava Canadell, i les imatges feien evident la contrarietat del president, Pere Aragonès. Això no obstant, la portaveu del Govern ha evitat aquest migdia valorar la situació generada per la tensió entre els socis. S'ha limitat a insistir que "hi ha unitat d'acció, s'ha aprovat els pressupostos del Govern, que són d'Aragonès i el conseller Giró, i per extensió són els pressupostos del Govern".

 

Aïllar-se

Amb tot, Plaja ha hagut d'admetre que l'executiu s'ha emplaçat a "fer un esforç per aïllar-se d'aquests comentaris", que "les persones que formen el Govern han d'estar per sobre de les batalles partidistes", que això és el que s'està fent i que el Govern se n'està sortint.

No obstant, ha negat que hi hagi hagut un debat al Consell Executiu en relació a la situació que ahir es va viure per a l'aprovació dels pressupostos i ha assegurat que l'única consideració que s'ha fet és que hi ha unitat d'acció. De fet, l'avaluació de la crisi s'ha reservat per a la reunió que, com cada dimarts, han mantingut abans de la reunió del Consell Executiu, Aragonès i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, amb el vicepresident, Jordi Puigneró.

El que sí ha admès, de nou, la portaveu és que el Govern volia aprovar els pressupostos amb la CUP, que l'executiu ha fet tot el que estava a la seva mà per aconseguir-ho i que "la mà estesa continuarà sent-hi"; ha admès que cal revisar els compromisos i els procediments; però ha reiterat que amb l'acord programàtic el govern se sent còmode i el seguirà complint. 

Energètica pública

 

D'altra banda, un cop superades les esmenes a la totalitat dels pressupostos, el Govern ha aprovat a la reunió d'avui el programa per al disseny i creació de l'energètica pública. L'objectiu del Govern és reduir el 2030 un 50% les emissions de carboni i eliminar-les el 2050.

El Govern també ha aprovat la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei de l'impost sobre emissions portuàries de grans vaixells, que gravarà l'emissió d'òxid de nitrogen durant les maniobres d'atracament i estada de les embarcacions al port. Aquest tribut s'emmarca en la política mediambiental del Govern, per fer ús de la fiscalitat verda com un instrument per condicionar conductes que afecten el medi ambient.

L'executiu ha aprovat també autoritzar Circuït de Catalunya per renovar la F1 i Moto GP, la qual cosa permetrà que mantingui els dos esdeveniments esportius més importants per al món del motor. "Ho farem havent introduït una clàusula per fer que el gran premi sigui cada cop més sostenible", ha puntualitzat la portaveu.

El Consell també ha aprovat la creació del programa temporal de l'Oficina del Pla pilot per implementar la renda bàsica universal.

 

A la imatge principal, la reunió del Consell Executiu d'avui