El Departament de Cultura ha anunciat que obrirà una línia d'ajuts extraordinaris per a aquelles llibreries i editorials que van patir danys a les seves paradetes el dia de Sant Jordi a conseqüència del temporal de pluja i pedregada que es va registrar durant la jornada. La consellera Natàlia Garriga ho ha explicat en una compareixença conjunta amb el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, i la màxima responsable del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, amb els quals s'ha reunit per valorar la diada del dissabte. En tot cas, Garriga no ha precisat encara la quantia de la partida pressupostària que destinaran a aquests ajuts, donat que esperaran a un balanç complet dels afectats. Aquest dilluns, per exemple, l'editorial Raig Verd ha avançat que xifren les seves pèrdues en 14.000 euros. Altrament, a Barcelona van quedar destruïdes entre 8 i 10 casetes; a Badalona, una; i, a Sabadell, una altra.

Natàlia Garriga ha volgut subratllar que el que volen fer és "ajudar en tot allò que sigui possible, perquè cap editorial i llibreria hagi de tancar per un Sant Jordi dolent". En els propers dies, la conselleria es reunirà amb els ajuntaments de Barcelona, Badalona i Sabadell, una llista que podria veure's ampliada en funció de les incidències que se'ls vagi notificant. En aquest sentit, Garriga no ha descartat que pugui haver-hi altes aportacions econòmiques. Per la seva banda, Patrici Tixis ha detallat que el procés d'avaluació de danys ja s'ha iniciat per poder precisar "el nombre de llibres completament destruïts i que ja res es pot fer amb ells, així com saber els que poden tenir un segon ús".

Tot i aquesta sensació "agredolça", la titular del Departament de Cultura i els presidents de la Cambra del Llibre i del Gremi de Llibreters han coincidit en què va ser un "molt bon Sant Jordi". De fet, han sostingut que, si no s'hagués desencadenat el temporal que va tenir lloc el dissabte, les xifres de facturació haurien estat "millors" que les de 2019, any en què es van vendre 1,6 milions de llibres i els ingressos van ser de 22 milions d'euros. Per a Garriga, "el més bàsic és fomentar la lectura perquè el sector no es jugui un percentatge tan alt de la seva facturació anual per Sant Jordi i que la gent vagi a les llibreries i llegeixi durant tot l'any".

L'escenari d'un Sant Jordi a l'estiu

Aquest dilluns, l'ajuntament de Barcelona no ha descartat la possibilitat de celebrar una nova jornada de Sant Jordi durant l'estiu. Jordi Martí, tinent d'alcaldia de Cultura del consistori barceloní, ha manifestat en una entrevista al 'Cafè d'Idees' de La 2 que faran "tot el que calgui" perquè "cap editorial ni cap llibreria per culpa de Sant Jordi hagi de tancar o veure afectada perillosament la seva activitat". Sobre aquesta possibilitat, la consellera Natàlia Garriga ha considerat que "Sant Jordi és Sant Jordi, un dia únic, la nostra festa més excepcional", de manera que s'ha mostrat escèptica davant aquesta hipotètica solució.

Tampoc ho veu del tot clar Tixis, president de la Cambra del Llibre, tot i que sí que ha admès que "es pot pensar i es pensarà" una mena de pla B perquè "el que farem és aprendre del que ha passat aquest any". Una alternativa podria ser com la que va plantejar Girona, on les paradetes es van concentrar en un recinte tancat per la pluja. "L'important és veure quines coses han anat malament i què podríem haver fet perquè sortissin millor", ha assenyalat Tixis. Per la seva banda, la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, veu quasi "impossible" poder fer a Barcelona una cosa semblant al que es va fer a la ciutat gironina. A la reunió, més enllà de la consellera de Cultura i els presidents de la Cambra del Llibre i del Gremi de Llibreters, hi han assistit Jordi Foz (secretari general del Departament de Cultura), Miquel Curanta (director de l'Institut Català d'Empreses Culturals), Joan Abellà (president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana) i Alberto González (president del Gremi de Distribuïdors de Publicacions).

Després d'una reunió a la tarda, l'ajuntament de Barcelona també ha anunciat que compensarà econòmicament els llibreters afectats pel temporal de Sant Jordi. En aquest sentit, Jordi Martí, tinent d'alcaldia de Cultura, ha traslladat que volen "reparar danys absolutament excepcionals" a conseqüència de la pedregada i que parlaran amb la Generalitat per "trobar els mecanismes per donar-hi resposta". Sigui com sigui, Martí també ha emfatitzat la importància de fer una avaluació completa: "Tota la complicitat en donar suport en aquesta excepcionalitat a tots aquells que hagin tingut una castanya important perdent material, sobretot llibres, i això és molt desigual. Hem d'esperar a una avaluació de danys ben feta". El responsable de Cultura del consistori de la capital catalana ha celebrat que s'han posat d'acord en els "criteris per compensar les pèrdues" amb la Generalitat, de manera que les ajudes es limitarien als danys materials.