"Cap editorial ni cap llibreria per culpa de Sant Jordi hauria de tancar o veure afectada perillosament la seva activitat. Farem tot el que calgui", ha afirmat Jordi Martí Grau, tinent d'Alcaldia de Cultura, aquest dilluns a RTVE. Martí ha obert la a organitzar una altra diada de Sant Jordi a l'estiu, com ja es va fer després del confinament a l'estiu de 2020. No és l'única opció que el membre del consistori ha posat sobre la taula, ja que tampoc descarta altres ajudes per evitar que les pèrdues del sector per la tempesta de Sant Jordi siguin fatals. "Si cal amb recursos i si cal incentivant algun altre tipus d'activitat de cara a l'estiu que permeti compensar les pèrdues", ha afirmat.

Martí ha assegurat que l'Ajuntament ha començat a estudiar les diverses possibilitats per compensar el gremi llibreter des d'aquest dilluns. De fet, aquest 25 d'abril el sector té previstes dues reunions per tractar els efectes la tempesta de Sant Jordi amb la Generalitat. 

Malestar dels llibreters de Barcelona

Poc més de 24 hores abans de les declaracions de Martí, llibreters de Barcelona van manifestar el seu malestar amb l'Ajuntament de Barcelona. Asseguraven sentir-se "desemparats" per part del consistori. Les crítiques se centraven en les carpes que havia facilitat l'Ajuntament, les quals no eren capaces d'aguantar la previsió meteorològica. Martí ha afirmat que el que cal preveure són sistemes "per poder cobrir de manera més ràpida els llibres", una opció que ha dit que hauran d'estudiar de cara al futur.

També es va assenyalar que l'Ajuntament no tenia cap "pla B". L'editorial Adesiara va assenyalar a Twitter que "altres ciutats catalanes han trobat solucions, però per trobar-les potser cal buscar-les...". Alguns llibreters posaven a Girona com a exemple, on es va traslladar la celebració a cobert. Per la seva banda, Martí ha afirmat que un esdeveniment tan massiu com és Sant Jordi a la ciutat de Barcelona només es pot fer en espais oberts. "En ciutats més petites segurament es poden trobar plans B, quan tens una activitat tan massiva no hi ha espai cobert que pugui donar cobertura", ha assegurat. 

Martí ha aprofitat l'entrevista per alabar el projecte d'Ajuntament de crear una superilla per Sant Jordi. El tinent d'Alcaldia ha afirmat que "a superilla va demostrar durant les primeres hores que era una bona idea" i ha celebrat que milers de persones visitessin el centre.

Per la seva banda, el Gremi de Llibreters ha anunciat que tots els desperfectes causats per la pluja a les parades seran atesos des de la Cambra del Llibre. Molts autors ja s’han ofert per organitzar actes de signatura a les llibreries.