La Generalitat, a través de l'Agència Catalana del Consum, obrirà un expedient sancionador a Renfe per la incidència a l'R2 Sud a Gavà, per "la gestió posterior d'informació i atenció a la ciutadania", segons ha informat aquest dimecres el conseller de Territori, Juli Fernández, en una entrevista a Els Matins de TV3. Fernández ha afirmat que la Generalitat no pot fer un informe propi sobre l'incident perquè el Ministeri de Transports "no ho autoritza" i ha criticat "l'opacitat" de la gestió de Rodalies. Així i tot, ha evitat contestar si ERC podria votar a favor d'investir Pedro Sánchez després de les eleccions generals de finals d'any i quin paper podria tenir el traspàs de Rodalies en això. 

El conseller Juli Fernández ha exigit al govern estatal que "assumeixi responsabilitats" per "fer executar les inversions previstes" a Rodalies i ha afirmat que "si no ho fan, nosaltres estem disposats" a assumir la gestió. "Cada dia centenars de milers de ciutadans que utilitzen el tren tenen una vida que no és la que volem", ha afirmat Fernández, que considera que l'accident que va passar ahir a la nit a l'R3 a Manlleu "per desgràcia no és poc habitual". El conseller considera que les incidències són "la normalitat" a Rodalies, ja que assegura que "hi ha problemes 8 de cada 10 dies". 

Negociació amb el govern estatal pel traspàs de Rodalies

El conseller ha afirmat que el seu equip està "en contacte permanent" amb la ministra de Transports del govern estatal, Raquel Sánchez, i ha assenyalat que cal "abordar la gestió, la inversió i les infraestructures". Preguntat sobre per què ERC no pressiona el PSOE pel traspàs de la gestió de Rodalies, Juli Fernández ha afirmat que ERC utilitza "totes les eines i els canals" de les quals disposen i ha afirmat que "políticament hi ha hagut iniciatives parlamentàries amb aquesta situació com a cabdal". El conseller no ha contestat a la pregunta de si ERC podria votar a favor d'investir Pedro Sánchez com a president del govern estatal a partir de les pròximes generals de final d'any i quin paper tindria la negociació sobre el traspàs de Rodalies en això. 

Expropiació de 70 pisos buits de grans tenidors per fer lloguer social

El conseller de Territori, Juli Fernández, ha parlat de la mesura anunciada ahir d'expropiar habitatges buits de grans tenidors per a destinar-los a lloguer social. Fernández ha explicat que es tracta d'entre 50 i 70 pisos situats en 14 municipis del país. 

Inicialment, s'havien identificat 189 pisos buits i de grans tenidors a un total de 45 municipis, tot i que Fernández ha afirmat que finalment només 14 consistoris han volgut signar un conveni amb la Generalitat per fer inspeccions dels pisos buits i per això només es té previst actuar sobre 70 pisos. Cal recordar que actualment hi ha prop de 1.800 famílies en taules d'emergència esperant un lloguer social

Fernández ha explicat que la intenció és assegurar un parc de lloguer social permanent i que l'expropiació és una opció última en cas que els grans tenidors dels pisos no acordin posar al mercat els habitatges abans. "L'objectiu és que estiguin habitats, o ens posem d'acord o expropiació i lloguer social", ha afirmat el conseller. 

Crítica als avals de compra d'habitatge del govern de Pedro Sánchez

Sobre la mesura anunciada pel govern de Pedro Sánchez d'avalar la compra d'un primer habitatge dels joves, el conseller de territori ha criticat la mesura dient que "és més interessant donar el finançament per construir habitatge de lloguer social". 

Finalment, el conseller ha afirmat que encara no hi ha acord amb el Ministeri de Transports per definir què es farà amb la carretera B-40, el Quart Cinturó, tot i la reunió que van tenir el 27 d'abril, perquè no s'han posat d'acord amb el perímetre que recorrerà.