"És un caos". Així defineix un usuari de Renfe l'experiència d'agafar un tren regional enmig del caos generat per la incidència a l'R2 Sud. L'avaria d'aquest dilluns en un quadrant de llums ha causat importants alteracions a la circulació de moltes línies de Rodalies i trenes regionals que passen per l'àrea metropolitana de Barcelona, unes afectacions que poden durar gairebé un mes. "Avui de Reus a Barcelona he trigat tres hores", ha exposat un viatger de Renfe en declaracions a ElNacional.cat, que denuncia desinformació a les estacions: "Han buidat el comboi a Sant Vicenç de Calders perquè algú ha dit que el tren no continuava i allà un caos: cap cartell, cap empleat i cap missatge per megafonia". "No és l'avaria de Gavà, és que no els mereixem gens de respecte", ha assenyalat. 

Fonts de Renfe han confirmat que la línia que circula entre Reus i Barcelona és una de les afectades per la incidència a Gavà, encara que han assegurat que "tenen personal a totes les estacions per donar informació". Tanmateix, el cas d'aquest usuari no és excepcional. Les xarxes socials s'han omplert de missatges de confusió per l'afectació que pot tenir la incidència a Gavà. "No podeu informar a les estacions? Ens quedem atrapats dins el tren, els d'informació no saben res", ha exposat un altre viatger de Renfe. Des de la companyia ferroviària asseguren que "s'està comunicant la incidència des de dilluns a través de l'app, web i Twitter de Rodalies i a través de megafonia i pantalles a estacions i trens" i que també "s'ha reforçat el personal operatiu per a donar la millor prestació als clients de Rodalies de Catalunya".

Tot i això, diferents usuaris han explicat que la situació és diferent: "La gent de "reforç" d'informació de l'estació et diuen que no saben res i que miris la pantalla. Per posar aquest reforç informatiu, no cal que feu res", ha escrit a través de les xarxes una altra usuària. 

Alteracions a les línies i servei alternatiu per carretera

Està previst que a partir d'aquest dijous, Renfe faciliti busos cada 30 minuts en hora punta els dies feiners per reforçar el servei afectat per l'avaria a l'R2 Sud. Així, hi haurà un servei alternatiu per carretera als matins, entre les 6.30 i les 8.00 hores, per connectar Castelldefels i Barcelona, mentre que a la tarda, entre les 17.00 i les 19.00 hores, circularan autobusos en direcció contrària per enllaçar la capital catalana amb Gavà i Castelldefels. De moment, Renfe no inclourà connexió des de Gavà al matí, encara que ha informat que treballarà per habilitar-la "en els pròxims dies".

La incidència a l'R2 Sud, però, també té afectacions a altres estacions. En aquest sentit, els trens d'aquesta línia entre Sant Vicenç de Calders i l'Estació de França via Vilanova funcionen amb dos serveis per sentit i hora. Els de l'R13, R14, R16 i R17 tenen un tren per hora i sentit. Fins i tot, els tres serveis d'Intercity que ofereix Renfe entre Catalunya i el País Valencià poden patir "retards puntuals perquè circulen en el tram afectat". 

Imatge principal: Punts d'informació de Renfe tancats aquest dimecres al matí a l'estació de Sants / Foto: Maria Asmarat / ACN