El caos de Rodalies és una bola que cada dia va fent-se més grossa i està a punt de descarrilar. Així ho creuen des d'Esquerra Republicana, que assenyalen qui n'és la màxima responsable, la ministra de Transports, la catalana Raquel Sánchez. És per això que, en una moció registrada al Parlament de Catalunya, n'exigeixen la seva reprovació, a més de la creació d'una comissió d'investigació sobre les incidències constants en el servei ferroviari, que gestiona l'Estat. Aquest text serà votat en el ple immediatament posterior a les eleccions municipals del 28-M, malgrat que s'ha convertit en un dels principals temes de la llarga precampanya.

Després de fer-se ressò de les dades publicades recentment per eldiario.es (284 dies amb incidències greus i 2.000 trens cancel·lats el 2022), la moció registrada pels republicans “constata i reitera que la responsabilitat de Rodalies, de Renfe i Adif depèn del govern espanyol”, i que “hi ha hagut dèficit d’inversions històric durant tres dècades” que estan provocant que la infraestructura sigui “molt vulnerable”. És per això que demanen la reprovació de Raquel Sánchez, “per la constant ineficàcia en la gestió del servei a Catalunya, com també la incapacitat per adoptar mesures per fer front a les incidències i l’afectació diària en la qualitat del servei i la mobilitat de les persones viatgeres”.

 

En aquest sentit, ERC busca que el Parlament torni a reclamar el traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat i la transferència de recursos necessari “per a l’adequada gestió de totes les competències al respecte”. Però també aposta per “crear una comissió d’investigació sobre el servei de Rodalies a Catalunya els darrers anys”. Una comissió amb uns objectius mínims: “valorar els costos econòmics i socials que han provocat les deficiències d’aquest servei, quantificar el dèficit d'inversió i les necessitats d'inversió que es requereixen per situar la xarxa de Rodalies en un estat òptim i esclarir les responsabilitats polítiques i tècniques que han portat a la situació actual”.

Aragonès assenyala l'Estat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tornat a assenyalar que l'avaria en la línia R2 Sud és conseqüència de la manca d'inversions dels diferents governs de l'Estat i, per això, ha insistit en el traspàs de Rodalies a la Generalitat. "Fa dècades que falta inversió. No ha estat una prioritat política dels governs espanyols, ni dels d'abans i ni dels d'ara", va denunciar Aragonès aquest dilluns en una visita a l'estació de Gavà (Baix Llobregat), epicentre de la incidència que ha afectat la circulació de trens de Rodalies. El president també va reclamar que "s'inverteixi allò que s'ha invertit en altres territoris" i que aquesta aportació econòmica "es faci ja" perquè, segons Aragonès, la situació actual "és conseqüència de la manca d'inversió i de la manca de decisions polítiques per destinar els recursos necessaris al manteniment i a la inversió del sistema de Rodalies".