El Govern de la Generalitat no acudirà a la pròxima Comissió Bilateral prevista per al mes de juliol entre l'Estat i la Generalitat, ja que, considera que "no hi ha cap traspàs important sobre la taula" i que les relacions entre tots dos governs "no estan normalitzades" després del cas de ciberespionatge polític Pegasus, "primer hem de tancar la crisi de Pegasus i després podrem parlar d'altres elements". Així ho ha anunciat aquest dijous la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en un esmorzar informatiu organitzat per Nova Economia Fórum, on ha exigit a l'Estat que executi el "cent per cent" de les inversions pressupostades a Catalunya. Vilagrà ha assegurat que no es reuniran amb el govern espanyol fins que "es donin les condicions", és a dir, que es parli abans sobre "temes antirepressius i sobre drets fonamentals". A més, Vilagrà ha tornat a reclamar una "negociació real i intensa" a la taula de diàleg i ha reconegut que "ara estem pitjor que fa un any des del punt de vista de confiança i negociació". 

Ironia sobre la darrera Comissió 

La consellera ha advertit que el Govern no vol una bilateral d'una foto. "No farem la Bilateral perquè no hi ha cap traspàs rellevant sobre la taula i no volem fer més una Bilateral sobre l'estació meteorològica del Turó de l'Home o per a una foto", ha afirmat Vilagrà, al·ludint irònicament a un dels pocs traspassos que es van tancar en l'última bilateral del passat 18 de febrer. En aquella reunió a Barcelona, es van acordar alguns traspassos, entre ells dues infraestructures històricament demandades per la Generalitat com l'observatori meteorològic del Turó de l'Home i el canal de regadiu Xerta-la Sénia; un acord que es va considerar "tímid" des del Govern i "històric" des de la Moncloa. En la seva  intervenció ha qualificat de "pobres" els resultats d'anteriors bilaterals, la qual cosa "no genera confiança". "Cada vegada que aconseguim un traspàs és com arrencar un queixal a l'Estat", ha suggerit.

Durant la seva conferència, la dirigent ha mostrat el llibre "En defensa de la conversa" que li va regalar el ministre de Presidència, Félix Bolaños, en la reunió entre tots dos a la Generalitat, just quan va esclatar el cas d'espionatge polític a l'independentisme. Vilagrà ha llegit alguns extractes del llibre sobre la privadesa de les comunicacions digitals. "Bolaños em va posar llum en la foscor. No es pot tenir democràcia sense privadesa ni respecte als drets fonamentals", ha admès. "Demanem a l'Estat si vol seguir sent còmplice de la repressió o fer una negociació real i intensa".