Mariano Rajoy no es querellarà contra la secretària general d'ERC Marta Rovira per les acusacions sobre que el govern espanyol hauria fet arribar per diversos canals l'amenaça de "morts al carrer" i "ús de bales", en cas que es posés en marxa la independència, com havia insinuat la republicana en una entrevista radiofònica. Ho exposaven fonts de l'executiu central divendres als passadissos de la Moncloa recordant que eren "declaracions polítiques", tot i que el portaveu Íñigo Méndez de Vigo les havia titllat de "barroera mentida" en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

"Els dirigents secessionistes s'han acostumat a mentir. Van dir que la DUI tindria efectes profitosos, van dir que tindrien suport europeu i que 32 estats els reconeixerien la República catalana i n'hi ha hagut zero. Van dir que les estructures d'Estat estaven organitzades. Mentida rere mentida, és una barroera mentida", ha repetit fins a dues ocasions Méndez de Vigo. El ministre ha afegit més tard: "Puigdemont va dir que acceptaria les responsabilitats polítiques" i no hauria estat així, com a conseqüència del seu viatge a Brussel·les, on declara aquest divendres.

La qüestió és que De Vigo ha carregat durament en la intervenció denunciant que el projecte independentista era un "inequívoc fracàs polític" i "no tenia futur". "Han causat el major dany a Catalunya i el seu autogovern, els responsables són els dirigents secessionistes", ha denunciat el representant ministerial, tot i que l'aplicació del 155 corresponia a l'executiu central. Per aquest motiu, s'ha emplaçat a les eleccions del 21-D com a forma d'acabar amb "projectes excloents, sortida d'empresa, falta de confiança, ruptura de la convivència", en al·lusió al procés.

Al govern espanyol insisteixen, però, en aquesta "nova etapa política" caracteritzada pel "principi de legalitat, refer el teixit econòmic i l'empresa, i la pluralitat", que demanen al nou Govern de la Generalitat, però no aclareixen l'abast de la reforma constitucional, com a contrapartida per donar sortida a les demandes del sobiranisme. Això passa després que el Partit Popular rebaixés les expectatives del PSOE dimecres, durant la inauguració de la comissió d'Avaluació i Modernització de l'Estat Autonòmic, tot i que la modificació de la carta magna, segons els socialistes, era la contrapartida al suport al 155.

Així les coses, De Vigo ha repetit els arguments de Rajoy aquesta setmana sobre la necessitat d'una revisió i "balanç" dels 40 anys de vigència constitucional, però ha insistit en diverses ocasions sobre la necessitat d'una majoria. "Si no hi ha consens suficient, és molt difícil", exposava el portaveu amb "total honestedat i claredat". Per aquest motiu, ha apel·lat a la presència d'ERC i PDeCAT, així com d'Unidos Podemos i el PNB, que van deixar sols PP, PSOE i Cs a la comissió. "Que rectifiquin, són els grups que han parlat un cop i un altre del diàleg i no hi volen ni participar", s'ha queixat.