En l'intent de no quedar-se sol al capdavant de la crisi amb Catalunya, Mariano Rajoy va haver de cedir davant del PSOE amb una comissió d'avaluació i modernització de l'Estat autonòmic, a canvi del suport del secretari general Pedro Sánchez a l'article 155 de la Constitució. L'objectiu dels socialistes era oferir una solució política al sobiranisme, però els dos principals partits s'han quedat sols —juntament amb Ciutadans— el dia que es constituïa l'òrgan, com a conseqüència del rebuig de Podemos, ERC, PDeCAT i PNB a la gestió de l'Estat davant del conflicte.

El mateix president de la mesa José Enrique Serrano, de llarga trajectòria com a cap de gabinet dels expresidents espanyols Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, assenyalava l'absència de grups que representen l'Espanya plurinacional i el conjunt de ciutadans partidaris del sobiranisme. "És un espai de diàleg obert a totes les forces i disposicions per donar resposta real als problemes de la nostra convivència. Esperem que s'incorporin", deia Serrano, reconeixent que la comissió havia generat "molta expectativa social i política" en un temps "d'escepticisme".

Tanmateix, sí que hi haurà altres veus pròpies de partits essencialment regionals, com ara Unión del Pueblo Navarro (UPN), amb el diputat Íñigo Alli (del Grup Mixt), o Joan Baldoví, de Compromís, qui ha decidit trencar el boicot d'Unidos Podemos. "Cal bastir tots els ponts, no se'n pot trencar cap", deia el portaveu Baldoví. Per la banda del PP (14 membres), els portaveus seran José Antonio Bermúdez de Castro i Juan José Matarí; pel PSOE (9 membres) Adriana Lastra i l'exlehendakari Patxi López; i de Ciutadans (3 membres), Nacho Prendes.

Tot i això, el president advertia dels límits de l'òrgan, tot i l'absència d'independentistes, nacionalistes i partidaris del dret a decidir i en un moment en què la Constitució havia estat "sense èxit qüestionada per Catalunya". "S'avaluarà el funcionament del model autonòmic i desenvolupament al nostre sistema polític" exposava, com a una forma de reflexió prèvia per "modernitzar l'Estat autonòmic, amb propostes de naturalesa i abast sobre les formes de governar, les lleis que regulen aquest Estat", i la seva Carta Magna, que acollia "tots els ciutadans, lliures i iguals", avisava.

Amb un horitzó de sis mesos per concloure els treballs de la comissió, Serrano ha anunciat que la primera reunió de mesa i portaveus seria dijous 23 de novembre, la setmana vinent, per dissenyar, aprovar i posar en pràctica el pla de treball que guiarà l'òrgan. "És una gran tasca i responsabilitat projectar al futur l'èxit de la nostra Constitució", deia davant de moltes "aspiracions sense resposta". Estava rodejat de les vicepresidentes Alicia Sánchez Camacho i Susana López Ares (PP), i Jaime de Olano (PP) i la socialista Sofía Hernanz, escollits com a secretaris.