L'enèsim episodi d'incidències i retards a les línies de Rodalies ha incrementat el malestar de la ciutadania i les institucions amb el govern espanyol. Alhora, ha fet aflorar —més— les discrepàncies i els retrets entre els partits independentistes, que coincideixen en la necessitat d'un traspàs integral del servei de Rodalies, però des de Junts i la CUP exigeixen al Govern que treballi més en aquest sentit. La diputada juntaire, Cristina Casol, ha assenyalat que l'executiu té una "assignatura suspesa" en la reclamació del traspàs i ha lamentat que "es perpetua el caos pel fracàs de la planificació del Govern" en matèria de mobilitat; mentre que la parlamentària de la CUP, Montserrat Vinyets, ha instat el Govern a ser qui plantegi les propostes de servei alternatiu ara que hi haurà talls per obres a l'R3. Per tot plegat, la consellera de Territori, Ester Capella, ha demanat dirigir aquestes "pedrades" al govern espanyol: "S'ha equivocat de càmera parlamentària", ha etzibat Capella a Casol.

En el cas de Junts, Cristina Casol ha volgut recordar que, en el marc del debat de política general de l'any 2022, el PSC va aprovar una proposta de resolució que instava al traspàs de Rodalies a finals d'aquell mateix any: "Seguim amb l'assignatura suspesa i pendent". "Amb Rodalies, els catalans no tenim justícia ni drets, perquè no només patim les incidències, tenim una clara manca de línies d'autobús i tot plegat fa que només ens quedi el vehicle privat duent al col·lapse, també a les carreteres", ha afirmat la diputada de Junts. En aquesta línia, ha asseverat que així es condemna "brutalment" el país perquè, amb aquesta radiografia, es "perpetua el caos pel fracàs de la planificació del Govern". "Si el transport públic no progressa, com funciona la nostra nació?", ha plantejat Casol.

 

La consellera de Territori, Ester Capella, ha subratllat que aquesta pregunta s'hauria de traslladar a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, i ha criticat que des de Junts se'ls acusi d'aquest "desastre" en les infraestructures: "Part d'aquest desastre també vostès hi deuen tenir alguna cosa a veure, és la primera vegada que Esquerra té les competències de Territori". Capella, visiblement molesta, ha instat els juntaires a "no explicar històries per no dormir" tenint en compte la "manca d'inversió històrica" que Catalunya pateix: "Li agraeixo la descripció, però no és a qui havia de dirigir les pedrades, vinguin al nostre costat a reclamar amb més força el traspàs de Rodalies".

La picabaralla amb la CUP

Abans d'iniciar la seva pregunta, Montserrat Vinyets ha aprofitat una de les frases de la consellera per ironitzar sobre el fet que el Govern digui que s'equivoquen d'adversari: "Espero dirigir bé les pedrades". La diputada de la CUP ha posat el focus en les obres a l'R3 i els talls que hi haurà. Vinyets ha retret que la Generalitat no hagi buscat "alternatives dignes per als talls", responsabilitat que ha situat en l'executiu. "Si no són capaços de dissenyar un servei alternatiu, tenim un problema", ha alertat la cupaire. A més, la parlamentària ha afirmat que el Govern "ja no reclama el traspàs d'infraestructures d'interès general" perquè, en la reunió que va haver amb el Ministeri de Transports el passat mes de setembre, "no hi havia cap punt a l'ordre del dia al respecte". "Marquin perfil", els ha instat Montserrat Vinyets. Al seu torn, la consellera Ester Capella ha defensat que "qui té l'obligació de posar el sistema alternatiu no és el Govern, sinó qui té la responsabilitat de les Rodalies" i ha destacat que l'executiu reclama un "traspàs integral" que inclogui el "pressupost necessari sobre el que deuen i el que s'ha d'invertir en el futur".