La nova vida del Govern de la Generalitat, ara en el monocolor groc d'ERC, no està sent fàcil. L'oposició ja ha aconseguit tirar endavant algunes iniciatives al Parlament contra l'executiu, i els republicans també han perdut un grapat de votacions importants a la cambra, evidenciant així la manca de suports. Però encara hauria pogut perdre'n més si no fos per les reculades d'últim minut. I és que hi ha algunes propostes que el Govern ni tan sols s'ha atrevit a impulsar a la cambra catalana per evitar que arribin a tombar-se en la votació i constatar així encara més el fracàs dels republicans a l'hora de cercar socis parlamentaris.

Aquest dimarts, la Mesa del Parlament ha informat que dos decrets llei del Govern tampoc no s'incorporaran a l'ordre del dia del ple que ha de tenir lloc la setmana vinent. Concretament, són una iniciativa per augmentar en 376 milions l'actual pressupost de la Conselleria de Salut, i una altra per afavorir la promoció interna en l'ocupació pública i reduir la temporalitat dels funcionaris. L'executiu ja va confirmar la setmana passada que tenia les esperances que ara sí que podria aprovar-les al Parlament, però s'ha vist obligat a guardar-les de nou al calaix fins que les perspectives siguin més bones. El pròxim ple no se celebrarà fins a la setmana del 12 de desembre, quan serà gairebé imperatiu que s'aprovi abans de finalitzar l'any.

Tant el PSC com els comuns han estat crítics amb el Govern per la seva manera d'actuar, però també han assenyalat que tot plegat evidencia el seu fracàs a l'hora d'arribar a acords. "Aquests decrets llei dels quals abusen de manera molt repetida no s'han incorporat", ha ironitzat la portaveu socialista Alícia Romero, afegint que sembla que no tenen altres propostes ni projectes de llei més enllà dels decrets. I la líder dels comuns, Jéssica Albiach, encara ha estat més contundent, avisant Pere Aragonès i els republicans que han de "negociar" les mesures abans de portar-les al ple. "És un episodi més de la manca d'humilitat d'aquest Govern", ha llançat.

Els pressupostos, en punt mort

Romero també ha avisat que el PSC votarà en contra dels pressupostos si el Govern no tanca una negociació amb ells abans de tramitar-los al Parlament. La portaveu ha reclamat a Pere Aragonès que "acceleri" la negociació per tenir uns comptes l'any que ve, encara que no siguin vigents l'1 de gener. "Si ens truquen avui per a aquesta tarda, allí estarem", s'ha compromès. En canvi, ha advertit que l'executiu no cal que els esperi si registra el projecte sense haver-lo "tancat" amb ells. Per la seva banda, els comuns veuen amb "enorme preocupació" que els pressupostos del Govern siguin en gran part els que va elaborar l'exconseller d'Economia Jaume Giró. "ERC ha de deixar de mirar Junts pel retrovisor", ha advertit Albiach. "Si el que vol fer Aragonès és insistir en els pressupostos de Junts i de Giró, li desitjarem sort i encerts, però amb nosaltres no podran comptar".