L’Institut Català de Finances (ICF) i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) destinaran 250 milions d’euros a l’habitatge social, en línia amb els objectius estratègics del Govern de la Generalitat d’incrementar el parc de lloguer social, millorar les vies d’accés a l’habitatge amb la construcció i rehabilitació del parc ja construït, i de millorar la resposta davant les situacions d’emergències. En aquest sentit, l'ICF i l'AHC han anunciat que posen a disposició dues línies de préstecs amb condicions preferents per finançar la construcció i compra d’habitatges destinats a lloguer social.

Durant l’acte de presentació que ha tingut lloc a la seu del Departament d’Economia, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Pere Aragonés, ha destacat que aquestes dues línies “tenen el valor que permeten garantir un parc públic d’habitatges destinat a lloguer social que es manté en el temps”. Per al màxim responsable de les finances de la Generalitat, la política econòmica del Govern ha de ser “propera a la gent” i basada en la inversió social. “Entenem que les finances han d’estar al servei de la societat i no al revés. Per això és important el rol de l’ICF, que en cooperació amb l’AHC, ha d’estar en disposició d’ajudar a aconseguir aquests objectius i cobrir les mancances que té la societat”, ha reblat.

Per altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que aquestes línies de finançament “s’emmarquen en un dels objectius estratègics del Govern en matèria d’habitatge, que és l’increment del parc públic”. “Som conscients de la problemàtica i volem actuar des del minut 1 per aconseguir més habitatge públic, millorar les vies d’accés a l’habitatge, oferir més suport institucional al sector de la construcció i de la rehabilitació, més cooperació institucional i donar resposta als desnonaments”, ha indicat. Per al titular de Territori i Sostenibilitat i màxim responsable del Govern en matèria d’habitatge, “la via del tanteig i retracte per aconseguir habitatge social ens ofereix una oportunitat que ni podem ni volem deixar passar perquè som conscients de la problemàtica que tenim i necessitem mesures immediates”.

A l’acte de presentació també han assistit el conseller delegat de l’ICF, Josep Ramón Sanromà, i el director de l’AHC, Jaume Forn.

La línia de préstecs per finançar la compra d’habitatges, dotada amb 110 milions d’euros, té com a destinataris ajuntaments, entitats sense ànim de lucre, entitats del tercer sector i promotors socials. L’objectiu és que aquestes entitats puguin adquirir habitatges que es destinaran a lloguer social. S’estima que aquesta línia de préstecs permetrà ampliar l’oferta de lloguer social a Catalunya en 1.800 habitatges.

L’ICF i l’AHC també van activar a l’abril una línia de finançament per a la construcció d’habitatges de lloguer social dotada amb 140 milions d’euros per a promotors privats i  promotors públics (ajuntaments, consells comarcals...). Els habitatges s’hauran de construir en algun dels 152 municipis amb forta demanda acreditada, segons el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge. Aquests préstecs serviran per ampliar el parc públic de lloguer social a Catalunya ja que permetran 1.000 nous habitatges, que seran d’una mitjana de 70 m2 i tindran un preu màxim de 450 euros mensuals.