Les morts per la pandèmia de la Covid-19 continuen augmentant a Catalunya. Les dades difoses per la Conselleria de Salut aquest dimarts mostren que s'han produït 134 noves defuncions per aquesta malaltia en les darreres 24 hores. La xifra total de víctimes mortals, doncs, se situa ja en 14.274.

Contrasta amb aquest fet, però, el risc de rebrot, que continua en la seva tendència a la baixa. Si ahir era de 835, després de baixar 54 punts respecte al diumenge, avui s'ha situat per sota dels 800: concretament en 785. La velocitat de propagació, l'Rt, també ha caigut deu centèsimes, fins a l'1,02, mentre que la incidència a 14 dies ha pujat i s'ha situat a 803,95.

Pel que fa als nous casos de coronavirus, aquests també van en fort augment. Si ahir es van comptabilitzar 3.652 nous casos respecte al diumenge, avui l'augment ha pujat fins als 6.210 contagis, és a dir, gairebé el doble. Amb aquests números, la xifra tota de contagiats a Catalunya s'ha situat en 276.499.

Els hospitals

Si mirem els ingressats a la unitat de cures intensives (UCI), hi ha un total de 490 atesos; nou més del que registraven les darreres xifres, la qual cosa suposa una desacceleració en els pacients en aquest estat.

Als hospitals la situació segueix sent crítica, tot i que avui la xifra d'ingressats ha baixat lleugerament. I és que s'han comptabilitzat 2.671 pacients ingressats per coronavirus, 16 menys que ahir, segons dades del Departament de Salut. 

El territori

Pel que fa a la situació de la pandèmia al territori, es pot veure en el següent mapa com les comarques del Berguedà i Osona són les que pateixen un índex de rebrot més alt, seguides d'altres com el Pla de l'Estany, la Garrotxa i el Baix Camp

Per contra, les comarques de l'Alta Ribargorça, el Pallars Jussà i la Vall d'Aran són les que se situen amb un índex de rebrot més baix. 

"Les mesures estan fent efecte"

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va afirmar ahir que les primeres mesures restrictives que es van prendre fa més de 15 dies "estan fent efecte". Tot i això, va alertar que "no és ni molt menys el moment de l'optimisme ara mateix".

Ramentol es va referir a la "tensió" que pateixen hospitals i centres d'atenció primària i sociosanitaris i va apuntar que l'efecte que s'observa als números epidemiològics "no s'està reflectint en la xarxa assistencial".