Les darreres 72 hores han estat marcades pels moviments d'Alberto Núñez Feijóo amb l'independentisme: d'una banda, s'ha obert a un indult condicionat al president a l'exili, Carles Puigdemont; i de l'altra, s'ha sabut per Marta Rovira que es va produir un contacte del diputat popular Carlos Floriano amb Esquerra Republicana per explorar el suport dels republicans a la investidura del gallec. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assenyalat que l'executiu no pot donar una "resposta lògica a uns fets que no ho són", en referència als "girs" de Feijóo, i qüestiona la credibilitat dels seus oferiments. En aquest sentit, ha recalcat que el Partit Popular "és el responsable de la repressió" a Catalunya i que això l'inhabilita com a "autor de la solució".

En paral·lel a aquestes afirmacions, Plaja ha afegit que el que hauria de fer el president del PP i la seva formació és "demanar disculpes al conjunt dels catalans per tanta repressió" i pels "discursos catalanòfobs" dels seus dirigents. Pel que fa a les converses que els populars haurien mantingut amb Junts i Esquerra per temptejar un possible suport a la investidura de Feijóo, la portaveu de l'executiu ha subratllat que no hi va haver contactes amb el Govern i que no pensen pactar "res" ni amb el PP ni amb Vox. Per això, ha destacat que "tots els protagonistes" ja han donat les explicacions oportunes sobre aquests fets i que ja s'han detallat "quines van ser les potencials aliances i altres, les que són absolutament inviables".

El Govern insta els jutges a "penjar la toga" si volen fer de polítics

Preguntada pel fet que el Govern sí que ha sostingut que, si hi havia un govern del PP amb Vox a la Moncloa, s'asseuria a la taula, Patrícia Plaja ha demanat diferenciar "l'àmbit de la gestió" d'unes "converses per a una investidura". "Són marcs diferents, una cosa és mirar de seure per negociar i fer una defensa dels teus interessos i l'altra, parlar d'una investidura", ha destacat.

D'altra banda, davant les actuacions d'alguns jutges, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha defensat que el posicionament de l'executiu és clar: "Els jutges han d'exercir de jutges i han de permetre que siguin els polítics els qui gestionin els conflictes que se circumscriuen a l'àmbit polític". En aquesta línia, ha instat els magistrats que vulguin fer de polítics a "penjar la toga i entrar al món de política", al mateix temps que ha indicat que "si un polític vol fer de jutge, que estudiï dret".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!