El Govern ha convocat aquest dimarts al palau de la Generalitat els grups parlamentaris i les entitats independentistes per tancar files amb els presos polítics i les seves famílies, a les portes del judici de l'1-O. "Que el seu sacrifici trobin al nostre poble la fermesa i serenor que es mereix", ha reclamat el president, Quim Torra, en una breu intervenció que ha tancat assegurant: "Vam començar junts i lliures i acabarem junts i lliures".

Ha estat un acte molt breu al pati dels tarongers on s'han concentrat el Govern gairebé en ple, representants dels grups parlamentaris de JxCat, ERC i CUP, així com membres dels comuns, entre els quals els tinents d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello i Jaume Asens. Hi havia també la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i membres de la Junta d'Òmnium.

El Govern mostrava així el suport als presos, just en un moment en què l'independentisme viu un nou episodi de tensió que ahir va tenir com a protagonistes el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el vicepresident Oriol Junqueras. Junqueras va assegurar en una entrevista a Le Figaro que no va eludir la justícia "per responsabilitat cívica i ètica", mentre Puigdemont va insistir que ell es mantindrà en silenci fins a la sentència i després "cadascú explicarà el que hagi d'explicar".

Durant la seva intervenció, Torra ha cridat a donar tot el suport que necessiten els presos que "perquè al cap i a la fi ens jutgen a tot un poble i el seu dret a decidir". "Estiguem a l'altura del moment històric que ens ha tocat viure", ha exigit.

torra famílies presos 1-o Sergi Alcàzar

El president ha insistit a reclamar l'absolució dels presos i a assegurar que no van al judici a defensar-se de res perquè no han comès cap delicte sinó a posar els poders de l'Estat davant un "mirall immens". "Ni ells ni nosaltres ens deixarem intimidar per la injustícia, la venjança i l'odi", ha garantit.

Ha obert l'acte Meritxell Lluís com a portaveu de l'Associació de Drets Civils i Polítics, que agrupa les famílies. També l'esposa de Josep Rull ha apel·lat a la unitat: "Tots en un sol clam, un clam de llibertat i de justícia. Acompanyem-los en la serenor i la fermesa de saber-se innocents i amb la voluntat de no renunciar a res", ha reclamat.