Aliè a les festes i les dates assenyalades, el coronavirus no dona treva, de moment.

La Generalitat té previst un pla d'obertura que, a diferència que a la desescalada, no prioritza el temps, sinó les dades de la pandèmia. Per això, tot i que està prevista una revisió de la situació per canviar de fase cada 15 dies, si les dades de contagi, positius i rebrot no són bones, es mantindran les fases.

Just en el llindar de la valoració de dades hi ha el pont de la Puríssima. Aquell cap de setmana, un dels festius comercials per excel·lència durant el pre-Nadal, és clau per l'evolució tant de l'obertura com dels nivells sanitaris, i també ho és econòmicament per als establiments comercials de tota mena.

És per això que les mirades estan centrades en el 6 i 8 de desembre. Avui la subdirectora operativa de Protecció Civil, Imma Soler, ha dit que tot anirà en funció de les dades sanitàries. "El pla d'obertura està delimitat", diu Soler, que afegeix que "Salut analitza la situació de risc". I és en funció d'aquestes dades que es decidirà si s'obre els festius de la Puríssima.

"Busquem que la mobilitat sigui limitada i que les interaccions siguin limitades", diu Imma Soler de Protecció Civil. 

Centres comercials buits, carrers plens

El pla d'obertura manté tancats els centres comercials, que contrasten amb la imatge de carrers comercials plens de gent, en l'arrencada del primer tram de la nova desescalada. Aquesta desigualtat en el sector del comerç indigna les grans superfícies, obligades a romandre tancades, a excepció de les botigues de primera necessitat, farmàcies, òptiques, alimentació... Consideren que les mesures anti-Covid les penalitzen en excés quan inverteixen en protocols d'higiene i seguretat.

Segons el Gremi de Restauració de Barcelona, aquest dilluns han tornat a obrir al públic el 70% dels negocis i l'entitat reclama que estudiï l'allargament del toc de queda

Segons el DOGC, la durada d'aquestes mesures és de 14 dies i, amb elles, es pretén dur a terme "un procés d'obertura progressiva de les activitats", encara que el pla de desescalada queda condicionat al fet que la velocitat de reproducció de la Covid (Rt) es mantingui per sota de 0,9, així com al fet que no augmenti la pressió assistencial als hospitals. El Govern puntualitza, en aquest sentit, que pot haver-hi un procés de reobertura asimètric, en funció de les dades sanitàries de les regions sanitàries de Catalunya o les demarcacions territorials que es fixin.