El Govern no amaga la impotència davant la sequera el mateix dia en què per primer cop, el Canal d'Urgell ha tancat el reg. Lluny de reconèixer errors en la gestió, l'executiu català s'ha emparat en la responsabilitat del govern espanyol i s'ha ofert a finançar el 60% de la inversió que hauria de permetre la modernització de la infraestructura. "Fa mesos que el Govern fa crides gairebé desesperades a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) perquè planifiqui i no arribar on som avui", ha assegurat la portaveu, Patrícia Plaja. L'executiu ha anunciat que aquest dijous el president, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, seran a Mollerussa amb la comunitat de regants del Canal d'Urgell. 

 

Mentre la situació empitjora l'executiu no aconsegueix tancar un acord per consensuar una resposta amb la resta de grups parlamentaris després del fracàs de la cimera de la sequera que es va celebrar abans de Setmana Santa. Plaja ha assegurat que la voluntat és seguir mantenint contactes amb tots els partits i ha destacat que avui mateix han celebrat una reunió bilateral amb Junts. Assegura que la voluntat del Govern és arribar en l'acord més ampli possible. "Les posicions són bastant pròximes, però l'únic punt en què no hi ha acord és en el règim sancionador. I continuarem treballant amb Junts i la resta de grups. Ho posarem fàcil", ha assegurat.

Pel que fa al tancament del Canal d'Urgell, una situació sense precedents i que afecta 50.000 hectàrees de reg. Plaja ha denunciat que des de la CHE "no s'ha aplicat cap mena de restricció ni planificació de l'aigua tot i que la sequera no va començar ahir", per la qual ha exigit que es prenguin les "mesures necessàries" i que es pugui "tenir una planificació ben feta de la poca aigua disponible". Alhora, però, ha evitat carregar en excés els neulers en la resposta política i ha assenyalat que la culpa és del canvi climàtic. "Ni hi ha, ni buscarem culpables per la sequera", ha assegurat.

Sense ajuts per als pagesos

De moment, l'executiu no ha anunciat cap ajut per pal·liar la situació dels pagesos afectats pel tancament del canal, que ara hauran d'arrencar la fruita mentre intenten salvar els arbres. En ser preguntada sobre aquest punt o sobre la possibilitat que es demani l'atribució de zona catastròfica a les terres afectades, Plaja ha argumentat que es desconeix l'impacte real de la situació i que el Govern no vol fer anuncis "electoralistes". Per aquesta raó, s'ha limitat a proposar un conveni per cofinançar les obres de modernització necessàries al canal d'Urgell i ha anunciat la disposició a assumir un 60% dels 1.200 milions que costaria aquesta obra si el govern central cobreix el 40% restant. "El Govern hi serà, però és imprescindible l'empenta del ministeri a través del fons PERTE que permetrien avançar en temps i forma", ha assegurat. 

Plaja ha recordat que hi ha vuit projectes en concurs públic amb una inversió de 138 milions d'euros, ja pressupostats i redactats, que tenen també a veure amb projectes de modernització de la xarxa de reg del canal principal i tecnologia fotovoltaica per millorar tasques com són el bombeig.