És un tret al peu”. Fonts del govern espanyol consideren que Carles Puigdemont no ha fet bé aquest dimarts quan ha jugat al tot o res anunciant que deixarà la política activa si després del 12-M no és investit president de la Generalitat. A la Moncloa, totes les travesses situen Salvador Illa com a guanyador de les eleccions. Veuen “tots els escenaris oberts” i no estan gens segurs que Esquerra Republicana i Junts per Catalunya acabin donant-se suport mútuament en cas que hi hagi majoria independentista al Parlament. Per la qual cosa interpreten que Puigdemont no ha jugat bé les seves cartes quan aquest dimarts s’ha pronunciat sobre el seu futur en cas que no torni a ocupar el Palau de la Generalitat.

De fet, en declaracions aquest dimarts als passadissos del Senat, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero,  ha donat per fet que Puigdemont haurà de deixar la política perquè, segons la seva bola de vidre, Salvador Illa serà el pròxim president de la Generalitat. Sigui com sigui, altres fonts de l’executiu presidit per Pedro Sánchez admeten que, almenys a hores d’ara, la Moncloa rebutja entrar en el cos a cos amb Carles Puigdemont. “Nosaltres estem centrats en el nostre candidat, que és Salvador Illa”, apunten aquestes mateixes fonts. Alhora, consideren un disbarat que el president a l’exili hagi arribat a suggerir un cara a cara amb Pedro Sánchez per a les eleccions catalanes del 12-M.

Un dels titulars que ha donat Puigdemont i que sí que confirmen a Moncloa és la voluntat que hi havia a ambdues parts de celebrar una reunió. L’equip del president espanyol, amb els micròfons apagats, sí que reconeix que hi havia emparaulada una trobada entre Carles Puigdemont i Pedro Sánchez. De fet, que el mateix líder socialista va revelar les seves intencions en una conversa informal amb periodistes el passat Nadal. Va afirmar llavors que volia reunir-se no només amb el líder de Junts per Catalunya; sinó també amb el cap de files a Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. 

Puigdemont, cosa del “passat”

Un ministre d’alta jerarquia, en conversa informal amb periodistes, ha fet befa aquest dimarts als passadissos del Senat sobre el tema del dia —les declaracions de Carles Puigdemont— i ha convidat els comunicadors a “informar sobre l’actualitat” i “no sobre el passat”. Aquest dimarts, de fet, Félix Bolaños ha utilitzat el mateix concepte en la sessió de control al govern espanyol que s’ha celebrat al Senat. En un acarament amb la senadora d’Esquerra Republicana Sara Bailac, el ministre de la Presidència i de Justícia ha acusat ERC de ser uns “nostàlgics del conflicte” per estar “ancorats” a la demanda històrica d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya.

El govern espanyol no té tants problemes en entrar al cos a cos amb Pere Aragonès. Ho ha posat de manifest aquest dimarts la portaveu de l’executiu Pilar Alegría, que en roda de premsa s’ha oposat completament a la idea de celebrar a Catalunya una consulta sobre la independència. És la reivindicació que feia aquest dilluns al Senat el president de la Generalitat. La també ministra d’Educació ha volgut restar importància al discurs del cap de llista d’ERC a les eleccions del 12-M: "Moltes de les intervencions que podrem escoltar aquestes setmanes s'han d'incardinar dins del procés electoral a Catalunya", ha sentenciat Alegría.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!