El govern espanyol ha descartat aquest dimarts per enèsima vegada la possibilitat de celebrar a Catalunya un referèndum d’autodeterminació. Ho ha fet la portaveu de l’executiu, Pilar Alegría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, i ho ha fet més tard un dels homes de màxima confiança de Pedro Sánchez. El ministre Félix Bolaños ha acusat Esquerra Republicana durant la sessió de control al govern espanyol del Senat de ser uns “nostàlgics del conflicte” per insistir en la celebració al país d’una consulta sobre la independència. Ha recordat que “el 12-M els catalans decidiran el seu futur” i que el socialista Salvador Illa permetrà que alguns ciutadans no hagin de dirimir entre votar “separatistes o separadors”.

Ha estat en una resposta a la senadora republicana Sara Bailac que Félix Bolaños ha acusat el seu partit d’estar “ancorat al passat”, per continuar demanant, tants anys després de l’esclat del Procés, un referèndum a Catalunya. “Són fórmules divisives que no porten enlloc”, ha exclamat el comandant del Ministeri de la Presidència i de Justícia. Així, ha acusat el PP i l’independentisme de ser “dues cares de la mateixa moneda”, i ha censurat la decisió de Pere Aragonès de “participar en la farsa del PP” aquest passat dilluns; quan el president de la Generalitat va defensar en la comissió de comunitats autònomes del Senat el referèndum, l’amnistia i el sistema de finançament singular per a Catalunya.

En la seva intervenció, Sara Bailac li ha recordat a Bolaños que la compareixença d’aquest dilluns de Pere Aragonès va coincidir amb el desè aniversari d’aquell 8 d’abril de 2014 en què Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera —una delegació del Parlament— van anar al Congrés a defensar el referèndum d’autodeterminació. Ha assenyalat que tant en aquell moment com actualment és plenament constitucional una pregunta que permeti als catalans decidir si es volen o no independitzar d’Espanya.

Més tard, la senadora d’ERC ha lamentat que darrerament, en les sessions del Congrés i del Senat, els ministres del PSOE insisteixen constantment a demanar el vot per Salvador Illa el 12-M. “És una decepció”, ha dit. Sigui com sigui, ha afirmat que un referèndum serà sempre un “projecte de futur”, perquè allò que divideix més una societat és no poder escollir lliurement el seu futur polític.

El referèndum “no és positiu”

Minuts abans, en la roda posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la portaveu del govern espanyol ja havia entrat al xoc amb Pere Aragonès, després que aquest dilluns el president de la Generalitat insistís en el referèndum d’autodeterminació. “No és positiu” celebrar cap consulta a Catalunya, ha defensat la també ministra d’Educació, Pilar Alegría.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!