El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha recordat aquest dimecres que és el seu departament el que té la "capacitat negociadora" per a la renovació del Consell General del Poder Judicial i ha allunyat de la negociació els grups parlamentaris d'ERC i EH Bildu.

Campo s'ha expressat així en una entrevista a la Cadena SER després de ser preguntat per la intenció d'Unidas Podemos d'incloure a sengles formacions en la negociació per desbloquejar la renovació de l'òrgan.

"A la del Consell? No. Ja va dir el president que era el ministre de Justícia que tenia la capacitat negociadora i després l'arc parlamentari inclosos els tres cinquens", ha recordat Campo, que ha limitat el suport d'ERC i Bildu als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

"Del Consell no estem parlant d'això. El que passa és que no podem negar la possibilitat d'articular tots els grups polítics la seva opinió. Però una cosa és expressar la seva opinió i una altra és la presa de decisions", ha deixat clar el titular de Justícia.

En aquest context, Campo ha tornat a mostrar la seva "esperança raonable" en què el desbloqueig del CGPJ arribi "en un període curt o mig". "La no-renovació no és cap alternativa constitucional", ha insistit el ministre.

L'acostament amb el PP, en perill?

Això sí, ha reconegut que la negociació dels PGE ha pogut trastocar les negociacions entre el PSOE i el PP per tirar endavant la renovació abans de final d'any. "Hi ha coses que no ajuden, però no hi ha alternativa, hi ha d'haver renovació. No hi ha excuses possibles", ha incidit.

I és que ambdós partits van protagonitzar un modest acostament fa unes setmanes després que Pablo Casado no donés suport a la moció de censura impulsada per Vox, i el PSOE congelés el seu projecte de reforma judicial.

Ara, l'exclusió dels populars a la negociació dels comptes i l'acceptació de les propostes d'ERC i Bildu podria canviar el parer a Gènova sobre pactar la renovació del Poder Judicial, on veuen amb mals ulls la influència i participació dels independentistes catalans i bascos en la vida política espanyola.

 

Imatge principal: El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en una intervenció al Congrés / ACN