El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) hauria d'haver estat renovat fa any i mig, però continua 'en funcions' i amb capacitat de decidir, via nous nomenaments, el to de la cúpula judicial dels propers anys.

Segons avança El Confidencial Digital, en aquests moments hi ha una trentena de nomenaments pendents als diferents Tribunals Superiors de Justícia, l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem i el ple del CGPJ té previst planificar els nous nomenaments, que s'allargaran fins després de l'estiu i que marcaran el futur de la justícia almenys durant cinc anys.

De moment s'ha avançat en alguns dels procediments amb l'exposició de currículums i mèrits, però van quedar paralitzats per decisió del president de l'òrgan, Carlos Lesmes, que va preferir esperar a veure si Govern i oposició es posaven d'acord per a la renovació del mateix CGPJ. Ja que de moment no hi ha hagut aquesta renovació i l'actual CGPJ ha allargat el seu mandat, el Ple ha decidit reactivar els nomenaments pendents, entre els quals tres llocs a la Sala Penal del TS.

També hi ha pendents gairebé trenta llocs discrecionals, entre els quals destaquen els presidents de la Sala Tercera, Quarta i Cinquena del Tribunal Suprem, a més de dos magistrats de la Sala Quarta i un de la Sala Cinquena.

Ja que els nomenaments de presidents en els Tribunals Superiors de Justícia tenen una vigència de cinc anys, mentre que els del Tribunal Suprem romanen fins a la jubilació, les renovacions que ara es produeixin marcaran, com a mínim, la pròxima meitat de dècada.