El Govern espanyol ha seguit atentament la compareixença del president del Parlament, Roger Torrent, d'aquest dimecres, tot i que ja aventura la possibilitat que sigui Jordi Turull el següent candidat a la investidura. La decisió no li semblaria, a la Moncloa, "ni bé, ni malament", segons fonts de l'executiu central –tot i que segons explicava El Nacional, això descol·locaria els seus plans. Tanmateix, les fonts recorden que el número 3 de Junts per Catalunya està en llibertat provisional, de manera que "ell sap que hi ha una ratlla, que si passa" pot tenir conseqüències judicials.

"Té una espasa de Dàmocles", diuen les fonts consultades, sobre el discurs que Turull ha de mantenir per satisfer les bases independentistes, alhora que evitar que el jutge Pablo Llarena vegi indicis de reincidència en la seva actuació. "Està molt limitat, acotat", afegeixen sobre això. Això no només seria per les actuacions que dugui a terme al capdavant de la Generalitat, sinó també per la desfilada de la cúpula del procés davant del Tribunal Suprem, quan comenci el judici. 

La qüestió és que el govern espanyol reconeix que la seva preferència era un candidat "net, sense procediments judicials" –fins i tot havia arribat a avalar Elsa Artadi–, però es resignen al fet que el Parlament és sobirà per triar el seu representant, i en aquest cas, Turull està al carrer en condicions de ser investit. "El nostre objectiu era evitar que tornessin al mateix", diuen sobre l'incompliment de la llei, que diuen que han impedit amb la investidura de Carles Puigdemont.

El fet és que a l'executiu central ja ha fet càbales sobre per què el conseller de Presidència del govern destituït és l'elegit. "Havia de ser una persona de nexe entre el PDeCAT i JxCat", diuen furgant sobre les presumptes discrepàncies entre aquestes formacions. Fins i tot recorden que Turull no té els vots de la CUP, tot i que no saben si Puigdemont i Comín renunciaran a l'escó i carreguen contra la "gira" del primer, de qui creuen que ja està fora de focus i només buscaria notorietat a Espanya.

Arribats a aquest punt, la Moncloa no passa per alt que Turull podria ser inhabilitat quan acabi el judici a l'1-O. Aquí aventuren que es podria encetar una nova guerra amb ERC, ja que el número 2 del proper Govern segurament sigui republicà. Per tant, el vicepresident assumiria les funcions de Turull i tindria la clau per convocar eleccions d'immediat, o esperar que s'esgoti la legislatura, cosa que li permetria de "controlar el calendari". "Són coses que passen als governs de coalició", ironitzen sobre això. 

De tota manera, res d'això no hauria d'influir perquè s'aixequi el 155 tan aviat com hi hagi nou Executiu de la Generalitat, i així ho manifesten les fonts del govern espanyol.