El Govern espanyol ja ha activat tota la maquinària per estudiar el contingut d'algunes de les resolucions aprovades aquest dijous al Parlament de Catalunya per tal d'"impugnar-les i actuar-hi jurídicament". Concretament, fonts de la Moncloa han informat que "estudiaran el contingut" de la proposta de resolució referida a la resposta de la sentència, en la que s'insta a "impulsar un acord nacional per l'amnistia", així com la que demana la sortida de la Guàrdia Civil de Catalunya i la del dret d’autodeterminació. 

La notícia arriba després que l'independentisme hagi aprovat durant un Debat de Política General d'alt voltatge, i que ha acabat amb crits i expulsions, diverses resolucions sobre el procés català i la sentència del referèndum de l'1-O. 

Justament quan fa dos anys de la brutal actuació de la Guàrdia Civil per aturar el referèndum de l'1 d'octubre, i quatre dies després de les nou detencions de membres dels CDR acusats de terrorisme, JxCat, ERC i la CUP han votat un document en el que demanaven la sortida de l'institut armat del territori català.

També han aprovat, amb l'abstenció dels comuns, alguns dels elements clau en la resposta a la sentència. Entre ells: la defensa de l'amnistia com l'eina imprescindible per aconseguir alliberar els presos, la "crida a l'exercici del dret de manifestació, llibertat d'expressió, mobilització i protesta, sempre per les vies pacífiques, cíviques i democràtiques" i la reivindicació del dret d'autodeterminació. 

Unes resolucions que no han agradat al govern espanyol, que creu que podrien ser impugnades, pel que ja ha anunciat que portarà, de nou, la cambra catalana als tribunals. No està clar, però, si ho podrien recórrer ja aquest divendres, aprofitant que hi ha Consell de Ministres, perquè encara no han estat publicades oficialment pel Parlament. Tampoc han avançat davant de quina instància judicial ho recorreran.