El Govern espanyol portarà la decisió del Parlament d'aprovar les conclusions del procés constituent i que obren una via unilateral a la independència al Tribunal Constitucional. Així ho ha anunciat la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha explicat que "aprovarem divendres un acord per portar al TC aquesta decisió per ser contrària a la sentència del 2015 i a la interlocutòria", i ho faran en forma d'incident d'execució.

Sáenz de Santamaría, que ha comapregut d'urgència al Congrés dels Diputats, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat insistint que l'Executiu espanyol defensarà l'ordre constitucional, la igualtat dels espanyols i el "dret de tots ells a decidir pel seu país i com volen que sigui".

Contactes amb Sánchez, Iglesias i Rivera

Després de l'aprovació aquest matí d'aquestes conclusions, la comissió general de secretaris d'Estat i de subsecretaris ha celebrat una reunió en la qual ha estudiat elevar al Consell de Ministres de divendres que ve un acord pel qual s'autoritza l'Advocacia de l'Estat a presentar davant el Tribunal Constitucional l'incident d'execució.

Fonts del govern espanyol han informat d'aquesta decisió i que el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, s'ha posat en contacte amb els líders dels principals partits de l'Estat, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera, per informar-los de l'actuació que pensa emprendre.

Desafiament obert

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez ha comparegut a la seu socialista de Ferraz per valorar la decisió del Parlament sobre el procés constituent, i l'ha titllat "d'obert desafiament" al TC. Sánchez ha conversat amb Rajoy per traslladar-li el suport del PSOE.

També ha considerat que els fets són un '"error polític" i ha carregat contra JxSí i la CUP per "obstaculitzar i dificultar qualsevol iniciativa destinada a fer front als problemes".