El ple del Parlament ha debatut i aprovat les conclusions de la comissió d'Estudi del Procés Constituent, tot i l'advertiment del Tribunal Constitucional, que va recordar a la cambra que aquesta comissió era "absolutament inviable" perquè desplega la resolució de desconnexió del 9-N, declarada nul·la.

Les conclusions s'han aprovat amb els 72 vots de JxSí i la CUP. Els diputats de Ciutadans i del PP han abandonat el ple abans de la votació, mentre que el grup del PSC s'ha quedat a l'hemicicle però no han votat i els deu diputats de CSQP ho han fet en contra.

Des de la tribuna de convidats, seguien el ple els responsables de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el vicepresident de l'AMI, Jordi Gaseni.

Rovira: "Posem el procés en marxa ara i aquí"

Després d'un intens debat previ a la incorporació d'aquest punt a l'ordre del dia del ple a petició dels dos grups independentistes, s'ha encarregat d'obrir el debat el president de la comissió, Lluís Llach, que ha cedit la paraula a la portaveu de JxSí, Marta Rovira, per defensar les conclusions. “Tenim oportunitat d’engegar el procés constituent ara i aquí”, ha assegurat Rovira.  

La portaveu de JxSí ha descartat una via coordinada amb l’Estat i ha advertit que el seu grup no comparteix la premissa que el procés ha de ser “autoritzat”. “El permís ens l’hem donat entre tots i es diu mandat democràtic”, ha advertit. De fet, Rovira ha situat Catalunya com a “palanca de canvi” perquè també hi hagi una reforma a la resta de l’Estat.

Albiol: "No els sortirà gratis"

L'avís més directe contra la votació que es disposava a substanciar l'hemicicle ha arribat del president del grup parlamentari popular, Xavier Garcia Albiol, que ha advertit que el que estava a punt de fer el ple era “un cop contra el TC, que és l’òrgan que s’encarrega que ningú se salti la legalitat i la llibertat”. “Estan a punt de fer un acte que és antidemocràtic”, ha advertit.

“No els sortirà gratis, l’Estat de dret trigarà més o menys però actuarà -tinc la intuïció que trigarà menys en aquesta ocasió-“, ha advertit el president del PP.

La contundència de les paraules d’Albiol ha provocat que abans que se substanciés la votació, el vicepresident, Oriol Junqueras, demanés la paraula per preguntar-li si aquesta afirmació la feia perquè “té alguna informació privilegiada del ministre de l’interior”. Albiol no ha pogut respondre perquè quan Junqueras parlava, ell ja havia abandonat l'hemicicle.

C's: un dia trist per a la democràcia

“Avui és un dia trist per a la democràcia”, ha assegurat en prendre la paraula la presidenta del grup de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha advertit que la decisió dels diputats independentistes deixa Catalunya “no només fora d’Espanya i Europa sinó del segle XXI” i es fa “en contra de la majoria dels catalans”.

“Vostès proposen desconnectar d’Espanya, però estan desconnectant de Catalunya, del que vol la majoria de la societat”, ha reblat.

Ni suport ni solidaritat del PSC

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que la votació no situava Catalunya més aprop de la independència sinó d’un conflicte amb el Constitucional. “L’únic objectiu és promoure un enfrontament directe entre el Parlament i el TC”, ha assegurat Iceta després de recordar que la votació contravé “directament” la interlocutòria de l'alt tribunal.

“No tenen dret a situar aquest Parlament fora de la llei perquè aquest Parlament no és de vostès, és de tots i ningú té dret a posar-lo fora de la llei ni a trepitjar l’article primer de l’Estatut”, ha retret Iceta per advertir que els diputats favorables al procés no tindran ni la solidaritat ni el suport del PSC.

CSQP parla d'estafa política

El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha parlat d’”estafa política” i “burda manipulació”. “Proposen construir un país en un estat d’excepció democràtica des del seu inici, amb una concepció absolutista del govern, prèvia a la Revolució francesa i a la Il·lustració”, ha sentenciat per atribuir la votació que estava a punt de substanciar-se al ple a la recerca d’“un xec en blanc” per a la qüestió de confiança al president Puigdemont.

CUP: "No tenim por"

“No ens amenacin. A hores d’ara haurien de saber clarament que nosaltres no tenim por”, ha advertit la diputada de la CUP, Gabriela Serra, que ha estat vicepresidenta de la comissió d’estudi del procés.

Serra ha assegurat que el mandat polític de la majoria del Parlament avala el “dret a la desobediència i la unilateralitat” i la no supeditació a les decisions de l’Estat i el TC. “No més imposicions i més limitacions”, ha reblat.

En acabar el debat d'aquest punt, el ple ha continuat sense més problemes amb la resta de l'ordre del dia.