Pel govern espanyol, el rebuig del Tribunal Suprem als recursos contra els indults als presos polítics “valida” la decisió de concedir-los la mesura de gràcia. En aquests termes s’ha pronunciat la ministra de Transports, la catalana Raquel Sánchez, que ha celebrat la interlocutòria de l’alt tribunal perquè la mesura “estava justificada”. De la mateixa manera, la dirigent socialista ha rebutjat l’estratègia de judicialització de la dreta i l’extrema dreta d’acudir en empara al Tribunal Constitucional, en considerar que sí que estan legitimats per recórrer la llibertat dels presos polítics perquè en són part afectada.

Aquest dijous, la sala tercera del Tribunal Suprem va rebutjar tots els recursos presentats contra els indults, inclosos els del PP, Ciutadans i l’extrema dreta de Vox. Els magistrats, per tres contra dos, van fer seves les al·legacions de l’Advocacia de l’Estat: la manca de legitimació activa "en tots i cadascun dels recursos interposats".

El reconeixement o no de la legitimitat era el primer dels passos. Segons la doctrina del Tribunal Suprem, els partits polítics no estan legitimats en aquesta mena de recursos. El problema era Vox, que també va ser acusació popular al judici de l'1-O. Finalment, però, tampoc ha estat estimat el seu recurs. En ser rebutjada la legitimació dels recurrents, el Tribunal Suprem ni tan sols haurà d'entrar en el fons de la qüestió; és a dir, no s'haurà de pronunciar sobre si els indults van ser concedits correctament pel govern espanyol o no.

En aquest context, en una entrevista a TVE aquest divendres al matí, Raquel Sánchez ha assegurat que la decisió judicial “valida la decisió del Consell de Ministres” i ha subratllat que “respectem les decisions judicials quan ens afavoreixen i quan no”. Segons la ministra de Transports, a més a més, aquesta decisió demostra que la mesura de gràcia "estava plenament justificada" i "complia els requisits que pot valorar el Consell de Ministres per concedir-la".

Però els partits de la dreta no es donen per satisfets. Ahir mateix, Pablo Casado va confirmar que el PP recorrerà la decisió del Tribunal Suprem. El cap de l’oposició insisteix que el seu partit està "legitimat" com a afectat tal com, a parer seu, demostra la investigació sobre els Comitès de Defensa de la República (CDR). A més, subratlla que és el seu deure defensar "la unitat nacional i la llei". En la mateixa línia, el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, va mostrar la seva discrepància amb el criteri de la Sala i va anunciar que recorreran en empara. 

La resposta del govern espanyol no s’ha fet esperar. La ministra Sánchez ha denunciat l’estratègia de “judicialitzar-ho tot” i voler “confrontar amb Catalunya”. En aquest sentit, la titular de Transports ha insistit que “els indults estan previstos en el nostre ordenament jurídic" i ho ha contraposat amb l’actitud de La Moncloa, que passa pel “diàleg, l’acord i el pacte”. I ha reblat: "Ara som capaços de recuperar unes relacions que es van veure trencades i ens estan permetent avançar".