La decisió del Suprem no contenta els unionistes. El líder del PP, Pablo Casado, ha confirmat aquest dijous que el seu partit recorrerà la decisió del Tribunal Suprem (TS) de rebutjar el seu recurs contra els indults concedits als condemnats per l'1-O. Casado considera que el seu partit està "legitimat" com a afectat tal com, segons el seu parer, demostra la investigació sobre els Comitès de Defensa de la República (CDR). A més, ha recalcat que és el seu deure defensar "la unitat nacional i la llei". Així s'ha pronunciat el líder popular en el Congrés durant un acte d'homenatge al diputat gallec Carlos Mantilla juntament amb l'expresident Mariano Rajoy. En la mateixa línia, el vicesecretari general i portaveu nacional de Ciutadans, Edmundo Bal, ha mostrat la seva discrepància amb el criteri de la Sala, per la qual cosa ha anunciat que recorreran en empara. Aquestes declaracions arriben hores després que el Suprem hagi estimat la falta de legitimació dels partits per recórrer els indults concedits als nou condemnats de l'1-O que complien penes de presó.

El PP, "afectat legítim"

Casado ha afirmat aquest dijous que el PP "respecta" les decisions judicials del Tribunal Suprem, tanmateix, ha avançat que també "exercirà el seu dret d'empara davant del Tribunal Constitucional" perquè, segons ha dit, pensen que estan "legitimats" com a partit en ser "afectats", al contrari de la qual cosa ha dictat avui el Suprem. Casado ha argumentat que així "s'ha vist en la investigació dels CDR" per persones que estimaven integrar contra la "integritat física" de càrrecs del partit, al·ludint a la seva pròpia situació després que ell mateix aparegués com a objectiu dels CDR. També ha justificat aquest recurs al·legant que el PP ha de "defensar la unitat nacional i la llei davant tot". Per la seva part, el secretari de Justícia i Interior del PP, Enrique López, ha assenyalat que el PP "respecta" les decisions judicials, però ha afegit que "no comparteix" la decisió que ha adoptat la Sala Tercera de rebutjar el seu recurs contra els indults per falta de legitimació. Per això, el també conseller de Presidència, Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid ha anunciat que la seva formació impugnarà la decisió davant de la mateixa Sala Tercera del Suprem i, posteriorment, recorrerà en empara davant del Constitucional.

 

Ciutadans se suma

Per la seva part, el portaveu de Ciutadans ha assegurat que "acatem, per descomptat, aquesta decisió. No som com altres partits polítics que protesten amb les sentències, però discrepem amb el criteri del Tribunal Suprem", ha valorat el dirigent de la formació taronja en declaracions remeses als mitjans, on ha anunciat que acudiran al recurs d'empara davant del TC "animats" a més "per l'exigua diferència de vots per la qual ha sortit aquesta resolució". Bal ha insistit que des de Cs continuen pensant que els indults "són contraris a la igualtat entre tots els espanyols i l'estat de dret". "Continuarem defensant que no s'ha d'indultar per raons d'utilitat pública sinó només per raons de justícia i equitat".