Amb les eleccions catalanes s'ha desencallat tot. En espera de l'imminent acord per renovar el Consell General del Poder Judicial, ja s'ha arribat a una primera entesa. Segons informen fonts de les negociacions, els grups parlamentaris del PSOE, el PP, Unidas Podemos i el PNB han arribat a un acord que permetrà la renovació del Consell d'Administració de RTVE. Era el més urgent, perquè se sotmetia avui a votació al Congrés dels Diputats. L'acord per a la judicatura, que estan tancant socialistes i populars però amb presència de Podemos, podria tancar-se en les pròximes hores.

Així, els consellers escollits pel Congrés dels Diputats i el Senat seran el periodista José Manuel Pérez Tornero, que serà el president de la corporació; el periodista català Ramon Colom Esmatges; l'exsecretària general corporativa de l'ens, Elena Sánchez Caballero; la professora universitària Concepción Carmen Cascajosa Virino; el periodista i escriptor José Manuel Martín Medem; el basc Roberto Lakidaín Zabalza; la periodista gallega María Carmen Sastre Bellas; el professor Jenaro Castro Muiña; la periodista María Consuelo Aparicio Avendaño, i el periodista i exdirector del diari Deia Juan José Baños Loinaz.

Segons asseguren fonts socialistes i populars, els partits s'han emplaçat a continuar negociant "en els pròxims dies" per arribar a un acord que permeti desbloquejar la resta d'òrgans constitucionals amb el mandat caducat o a punt de fer-ho. On estan totes les mirades posades és en el Consell General del Poder Judicial, però també hi ha pendent un terç del Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble, el Tribunal de Comptes i l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Després de l’assetjament judicial i la patacada a les eleccions catalanes, Pablo Casado ha accedit finalment a trencar el cadenat del CGPJ i la resta d'òrgans pendents. Després de mesos a remolc de l’extrema dreta de Vox, amb el cost del primer sorpasso a Catalunya, el líder del PP ha optat per trencar i oferir una imatge més presidencial i institucional. Encara arribaran més sentències per la corrupció del “passat”.

Desenes de nomenaments del CGPJ

Els avenços per a la renovació de la cúpula judicial arriben després de l’enfrontament amb la mateixa judicatura. El PSOE i Unidas Podemos van decidir impulsar, al Congrés dels Diputats, una reforma judicial exprés, que té per objectiu limitar la capacitat de nomenar jutges del CGPJ quan aquest es troba en funcions. L’òrgan de govern dels jutges ha protestat per aquesta reforma legislativa i per com s’ha dut a terme, a través de la via d’urgència, eliminant tràmits i sense escoltar-los a ells. Són desenes els nomenaments que ha realitzat durant els més de dos anys que fa que té el mandat caducat. Entre altres, ha renovat totes les presidències de sala del Tribunal Suprem, inclosa la sala penal amb Manuel Marchena al capdavant.