L’estat d’alarma pel coronavirus ja va decaure fa unes setmanes. Ara, finalitzat el comandament únic de l'Estat, les comunitats autònomes han recuperat la gestió íntegra de l’emergència sanitària. No obstant això, continua sent un recurs que està damunt la taula del govern espanyol si les coses empitjoren. Així ho ha admès la portaveu de l’executiu, María Jesús Montero, que ha assegurat que el tornarien a decretar si així ho recomanen les autoritats sanitàries i els experts que assessoren La Moncloa. L'executiu sempre ha defensat que és l'instrument més eficaç per a confinar totalment o parcialment la població.

En una entrevista aquest dijous al matí a Telecinco, la dirigent socialista ha assenyalat que estan “ocupats i preocupats” pels diferents rebrots que apareixen, com és el cas de la comarca del Segrià. “Ara mateix la resposta resideix a la comunitat autònoma de Catalunya i seguim en la tasca de coordinació”, ha precisat, subratllant la bona feina de la Generalitat. No obstant això, ha assegurat que “si en algun moment les autoritats sanitàries consideren que calen mesures addicionals, ho tornaríem a fer”.

Sense anar més lluny, aquest mateix dijous s’està reunint a La Moncloa, presidit per Sánchez, el comitè de seguiment del coronavirus, que normalment es reuneix al Ministeri de Sanitat. En la reunió hi participen Sánchez, el ministre Salvador Illa, el doctor Fernando Simón així com altres membres de l’equip de Sanitat encarregat de seguir la situació epidemiològica.

"Certa estabilització" al Segrià

En una altra entrevista, a Antena 3, el ministre de Sanitat ha defensat que les mesures adoptades a la comarca del Segrià "són les adequades", i ha destacat que les dades de l'evolució "apunten a certa estabilització". Actualment hi ha 73 brots de coronavirus actius a l'Estat, dels quals els del Segrià i A Mariña (Galícia) són "els que més preocupen". Pel que fa al protocol específic per als temporers de Lleida, el responsable sanitari ha sostingut que està "ben dissenyat i que s'ha d'implementar".

Salvador Illa ha indicat que "és normal" que hi hagi brots i que cal detectar-los de forma precoç. Pel que fa a un possible nou estat d'alarma, ha dit que "no podem descartar res", però que ara per ara "no hi ha cap previsió" en aquest sentit.