La pilota, a la teulada dels tribunals. El govern espanyol ha expressat avui que, per ara, no demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’execució de la sentència que obliga tots els centres educatius de Catalunya a modificar el seu model lingüístic i aplicar un 25% de classes en castellà, que va validar el Suprem. Dilluns expirava el termini per demanar l’execució de la resolució. Ho han demanat distintes entitats espanyolistes, que ara el TSJC ha de resoldre si tenen legitimació per sol·licitar-ho. Inicialment, el govern espanyol, a través de l’Advocacia de l’Estat, era l’únic legitimat, ja que és qui, amb el govern del PP, va interposar la demanda a la sala contenciosa administrativa del TSJC. El Ministeri de Justícia, de qui depèn l’Advocacia de l’Estat, ha comunicat avui a ElNacional.cat que qui té la resposta és el Ministeri d’Educació, per la seva part, ha respost: “Un cop la Generalitat es va dirigir el 25 de març passat al TSJC, correspon al tribunal emetre la seva opinió respecte al que va manifestar el conseller. Per tant, estem en temps judicials”.

El portaveu del ministeri es refereix a l’escrit que divendres passat va enviar el Departament d'Educació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en el qual indica que la resposta a l’aplicació de la sentència del 25% de castellà serà un decret de règim lingüístic amb el qual es pretén "enfortir el model lingüístic de l'escola catalana i dotar de més seguretat jurídica els projectes educatius dels centres", segons va informar el conseller d’Educació, Josep González Cambray. En concret, s’hi exposa que “les dues llengües oficials, català i castellà, estaran contemplades en els projectes lingüístics de centre per tal d’assolir-ne el ple domini, tal com determina la Llei 12/2009 i la Disposició addicional 38a de la Llei orgànica 3/2020”. I detalla que el 22 de març el Departament d’Educació ha dut a terme la comunicació al Govern sobre la consulta pública prèvia a l’elaboració d’un projecte de decret de desplegament del règim lingüístic del sistema educatiu de Catalunya. El decret no estarà fet, però, abans d'un any.

Requeriments

I, mentre el govern espanyol no mou fitxa, la secció cinquena de la sala contenciosa del TSJC acumula peticions perquè executi la resolució del 2020. Hi destaca una associació de la Guàrdia Civil, que, a més a més, demana una indemnització. Paral·lelament, la mateixa secció cinquena del TSJC ha de resoldre les demandes creuades vers l’aplicació del 25% de castellà en una classe de P5 de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar. En la demanda, una trentena de famílies exposen que se senten agreujades perquè només per una família s’ha d’aplicar aquest canvi lingüístic. També reclamen al TSJC que justifiqui per què ha fixat un 25% i no un altre percentatge, sense fer cap referència a cap estudi o informe.

 A més, Educació també informava el TSJC de l’acord al qual van arribar els partits ERC, En Comú Podem, el PSC i JuntsxCat per modificar per via d’urgència una proposició de llei de modificació de la Llei 1/1998, de Política Lingüística i de la Llei 35/2010, que avui s’ha ajornat davant la confrontació aixecada. Les manifestacions contra la sentència del 25% de castellà han estat multitudinàries.