El govern espanyol ha evitat respondre la pregunta del diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu sobre la venda d'armes a Turquia. Després de l'esclat del conflicte entre Armènia i Azerbaidjan a l'Alt Karabakhel diputat basc es va desplaçar a la zona per conèixer de prop l'impacte dels atacs d'Azerbaidjan amb el suport del president turc Recep Tayyip Erdogan i va preguntar al govern si seguia mantenint el comerç armamentístic amb els involucrats en el conflicte.

"Tenint en compte els atacs contra població civil i contra infraestructures civils que estan duent a terme tant l'Azerbaidjan com Turquia en Nagorno-Karabakh, ha estimat el govern espanyol cessar l'exportació d'armament i material de doble ús a aquests estats?", va preguntar Iñarritu a finals del mes d'octubre.

La resposta esquiva del govern espanyol

Unes setmanes després, l'executiu de Pedro Sánchez va publicar una resposta esquiva. "Des de l'inici de les hostilitats el mes d'octubre passat no han estat autoritzades noves sol·licituds d'exportació de material de defensa i de doble ús a cap dels dos països en conflicte", asseguren des de la Moncloa, sense desvelar en quin estat es troben les relacions de venda d'armes amb Turquia.

bombardeig azerbaidjan armenia stepanekert nagorno efe

El diputat Jon Iñarritu es va desplaçar a la zona per conèixer de prop l'impacte dels atacs d'Azerbaidjan amb el suport del president turc Recep Tayyip Erdogan. / EFE

Tot i això, en el marc de l'acord de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) del 1992, "diversos Estats participants de l'OSCE han subministrat armes a Armènia i l'Azerbaidjan" des d'aleshores, i Espanya no n'és una excepció. En declaracions a Público, Jon Iñarritu s'ha mostrat indignat: "Li havíem preguntat clarament sobre la venda d'armes a l'Azerbaidjan i Turquia, tenint en compte que en aquest conflicte el suport turc ha estat més que evident amb tecnologia capdavantera i drons".​ 

La venda d'armes espanyoles a Turquia

En els dos últims anys, l'executiu espanyol ha autoritzat 63 llicències d'exportació de material de defensa a Turquia per un valor superior als 1.500 milions d'euros.

Però amb la resposta esquiva a la pregunta d'Iñarritu, és impossible saber en quin estat es troben les relacions comercials entre tots dos països.